Stefan Löfven och David Cameron. Foto: Tim Ireland/AP
Statsminister Stefan Löfven och regeringen är redo att säga ja till det förslag David Cameron förhandlat fram med EU. Foto: Tim Ireland/AP

Sverige stödjer nya EU-villkor för Storbritannien

1:41 min

Sverige säger ja till det förslag som finns för att ge Storbritannien nya villkor för ett brittiskt EU-medlemskap. 

Detta trots att förslaget kan innebär försämrade villkor på arbetsmarknaden i Storbritannien för lågavlönade nyinvandrade EU-medborgare.

– Vad som införs det är en möjlighet om man har ett läge där välfärdssystemen skadas allvarligt eller på annat sätt skadar arbetsmarknaden, då finns det möjlighet att få det prövat. Så det som föreslå är absolut ingen automatisk rätt för något land att göra på det sättet, säger Stefan Löfven.

Men du har ändå nu medgett att du är beredd att betala det här priset och det också under väldigt lång tid för att Storbritannien ska vara kvar i EU?

– Nja. Det är ingen som har nämnt någon tid än. Det återstår att diskutera. Men vi har ett läge där vi får välja nu att endera behåller vi EU intakt som det är eller så riskerar vi att ett land går ur, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Vi behöver inte ett försvagat EU nu. Vi behöver ett förstärkt EU och de kompromisser som nåtts nu mellan kommissionen, Europeiska rådets ordförande och Storbritannien och andra länder anser jag vara av sådant slag att nu kan vi gå vidare utifrån det och se till att Storbritannien blir kvar i EU.

Statsminister Stefan Löfven och regeringen är alltså redo att säga ja till det förslag som innebär att likabehandling på arbetsmarknaden i Storbritannien inte gäller under ett visst antal år.

Till riksdagens EU-nämnd sa Löfven i eftermiddag att han vill att undantaget ska gälla så kort tid som möjlig. Men han uteslöt inte att det kunde komma att gälla under betydligt längre tid än Sverige vill.

Den svenska regeringen är också kritisk till en formulering som kan tolkas som att Sverige skulle vara skyldigt att jobba för att införa euron trots att svenska folket röstat nej i en folkomröstning.

– Jag kommer att vara tydlig på det här mötet att det måste råda full respekt för den svenska folkomröstningen om euron. Inget annat är acceptabelt, säger Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista