Katja Magnusson rapporterar om matleveranser på väg mot belägrade områden i Syrien.
Katja Magnusson rapporterar om matleveranser på väg mot belägrade områden i Syrien. Foto: Sveriges Radio / Uncredited

Hjälpsändningar når Syrien

2:05 min

Lastbilar fyllda med bland annat mat och mediciner är på väg mot belägrade områden i Syrien. Samtidigt närmar sig datumet för eldupphör, men det ser allt mer tveksamt ut att det kommer bli av, berättar Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Katja Magnusson.

Hundratals lastbilar med mat och mediciner är på väg in i Syrien, vart är hjälpen på väg?

– Enligt Röda Halvmånen så är den på väg till fem platser i dag, varav tre belägras av regimen och två belägras av rebeller. Det handlar bland annat om staden Madaya, som blivit en symbol för hungern och det lidande som råder i Syrien, efter att människor svultit ihjäl där.

– Dessutom har det kommit uppgifter om hjälp som är på väg till områden som belägras av IS. Där ska man släppa hjälpen från luften, säger Katja Magnusson.

Kommer hjälpen att räcka?

– Nej, tyvärr kommer den inte att göra det. Behoven är desperata och hjälpen kommer inte att kunna nå alla som behöver den. Runt en halv miljon syrier lever i belägrade områden enligt FN, och enligt flera hjälporganisationer kan det vara ännu fler. Dessutom har jag fått berättat för mig att ibland när hjälpen kommer fram så tas den emot av väpnade grupper som använder den som en vara, och köper och säljer den vidare, utan att ge av den till de civila. 

Förra veckan kom Ryssland, USA och en rad andra stater överens om en plan för att nå ett eldupphör i Syrien inom en vecka - hur går det med det?

– Det ser väldigt tveksamt ut att eldupphöret kommer att bli av. Vi ser att den syriska armén rycker fram, med stöd av ryska flygbombningar. Vi har sett attacker mot sjukhus och skolor som har bombats de senaste dagarna.

– Dessutom kompliceras situationen ytterligare av att Turkiet har skjutit med artilleri över gränsen in i Syrien - just nu fortsätter kriget med full kraft inne i Syrien, säger Katja Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista