Man röker E-cigarett
Foto: Berit Roald/ TT

Ny dom gör att e-cigaretter saknar lagreglering

1:36 min

Elektroniska cigaretter och cigarettprodukter som innehåller nikotin är inte läkemedel, det beslutade Högsta förvaltningsdomstolen i dag.

Dagens dom gör att de elektroniska cigaretterna inte faller under någon lagstiftning. Det betyder att cigaretternas försäljning, dess innehåll och utformning saknar lagreglering eftersom de inte omfattas längre av läkemedelslagstiftningens begränsningar, efter domen som kom idag.

– Vi i Högsta förvaltningsdomstolen har inte kunnat bedöma att elektroniska cigaretter har någon gynnsamma effekt som är ett krav för att det ska kunna betraktas som ett läkemedel. För att kunna vara ett läkemedel ska produkten förebygga och bota sjukdom. Det är en av de viktigaste skälen till varför vi har kommit fram till vår slutsats, säger Christer Silfverberg, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.

Domen från Högsta förvaltningsdomstolen skiljer sig från de tidigare domarna i kammarrätten och förvaltningsrätten. De tidigare domarna bedömde elektroniska cigaretter som läkemedel.

– Vi har också vägt in att produkten har tagits fram av bolaget för att vara ett mer hälsosamt njutningsmedel än tobakscigaretter. De har designats för att likna vanliga cigaretter, och det finns tillsatser av olika aromer, vilket gör det svårt att se cigaretterna som ett läkemedel, säger Christer Silfverberg, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.

Tvisten har stått mellan ett företag och läkemedelsverket. Företaget som har tagit fram produkten vill ha tillstånd att sälja dem på den öppna marknaden. 

Läkemedelsverket ville begränsa försäljningen av cigaretterna, eftersom de anser att cigaretterna kan likställas med nikotinprodukter som används exempelvis för rökavvänjning. Läkemedelsverket vill också begränsa försäljningen av elektroniska cigaretter till enbart apotek.

Elektroniska cigaretter har fram till i dag lagreglerats av läkemedelslagstiftningen. Men i och med högsta förvaltningsdomstolens dom om att cigaretterna inte är läkemedel så finns det idag ingen  lagreglering för hur elektroniska cigaretter får marknadsföras och hur mycket nikotin cigaretterna får innehålla, säger Christer Silfverberg, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.

– Man kan säga att det blir ett vakuum i lagstiftningen i och med dagens dom. Varken läkemedelslagstiftningen eller tobakslagstiftningen omfattar elektroniska cigaretter.

Enligt EU:s tobaksproduktdirektiv ska Sverige ha infört en lagstiftning senast den 20 maj 2016. Ett direktiv som bland annat omfattar elektroniska cigaretter. Men i och med dagens dom och den nya bedömning som gjorts av Högsta förvaltningsdomstolen så kan elektroniska cigaretter komma att vara oreglerad en längre tid,   säger Göran Lundahl, regeringens särskilda utredare för tobaksproduktdirektivetet.

– Att domen kommer i dag betyder att just den delen av direktivet som behandlar elektroniska cigaretter kommer förmodligen inte att hinna att genomföras till den 20 maj vilket är kravet från EU-kommissionen, säger Göran Lundahl utredare för tobaksproduktdirektivetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista