Bild från dådet i Ankara, Turkiet
Foto: AFP / CIHAN NEWS AGENCY

Explosioner dödade 28 i Turkiets huvudstad Ankara

1:43 min

I Turkiet dödades minst 28 personer och mer än 60 skadades i kväll, när explosioner detonerade mitt under rusningstrafiken i huvudstaden Ankara.

Gator fyllda av splitter och söndersprängda bussar där lågorna fortfarande brinner när ambulanser kommer till attentatsplatsen för att transportera överlevanden till sjukhus.

Det visar en videofilm kort efter bombdådet i hjärtat av Ankara, bara ett stenkast från parlamentet och luftförsvarets högkvarter.

Enligt turkiska medier ska flera bussar med militär personal som stannat vid ett trafikljus ha varit måltavlan för den kraftiga explosionen från en bilbomb.

Från officiellt håll i Turkiet har ännu ingen pekats ut för dådet. Både den turkiska militären och regeringsföreträdare har däremot fördömt dådet, här i ett uttalande av vice premiärministern Numan Kurtulmus.

"Det här är inte bara ett dåd mot militärpersonalen, det är ett dåd mot hela vår nation" sa Numan Kurultmus som beskrev dådet som fegt, förrädiskt och lovade att turkiska myndigheter kommer att finna de skyldiga till dådet.

Bombdådet mitt i Turkiets politiska hjärta kommer i en tid av blodiga strider mellan turkiska säkerhetsstyrkor och kurdiska gerillan PKK i sydöstra Turkiet. Turkiets engagemang i Syrienkriget har också utlöst diplomatiska konfrontationer med länder som stöder Syriens president Bashar al-Assad, inte minst med Ryssland.

Turkiet har drabbats av en rad blodiga våldsdåd som Islamiska staten misstänks ligga bakom, men i de fallen riktades våldet mot civila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista