Polisbil.  Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Fel på nya polisbilar

0:47 min

116 polisbilar misstänks ha ett allvarligt mjukvarufel och nu uppmanas polisen att inte använda bilarna.

I en intern skrivelsen från Polismyndighetens serviceenhet uppmanas polisregionerna att inte använda bilarna tills felet är åtgärdat.

Totalt rör det sig om 116 polisbilar i landet. Det gäller Volvobilar av årsmodellen 2016, såväl utryckningsfordon som civila tjänstebilar.

I Östergötland fattade man under kvällen beslut om att ta ett tiotal fordon ur tjänst.

– Vakthavande befäl har tagit beslut om att de ska ta ur tjänst så de har ställts i garaget, säger Fredrik Kliman, pressinformatör vid polisens i Östergötland.

Även polisen i Stockholm och Uppland har rapporterat att de tagit bilar ur tjänst. 

Enligt den interna skrivelsen misstänks bilarna ha ett allvarligt mjukvarufel som göra att motorn tillfälligt stängas av under färd. Det finns inga rapporterade olyckor med någon av bilarna. 

Enligt skrivelsen kommer felet åtgärdas under veckan.

– Vi ser ingen fordonsbrist just nu utan det finns andra polisbilar att använda, men det är klart att vi behöver alla bilar vi har, säger Fredrik Kliman.

Volvo Car Sverige säger till TT att de inte vet hur många andra kunder som har drabbats av mjukvarufelet.

– Polisen är en viktig kund till oss och de har vi haft direktkontakt med. Polisen har egna verkstäder och kan själva ladda ner mjukvaran. Det är inte fallet med vanliga privatkunder. Alla andra berörda kunder kommer att få ett brev där de ombeds att kontakta en Volvoverkstad för att få den nya mjukvaran uppladdad i sina bilar, säger Stefan Elfström, presstalesperson för Volvo till TT.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista