Syriska flyktingar vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Foto: Bulent Kilic/TT.
Syriska flyktingar vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Foto: BULENT KILIC

Möte i dag om flyktingpolitiken som floppade

1:52 min

De 28 EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i dag i Bryssel. Vid sidan om diskussionen om britternas framtid inom EU, Brexit, så står också flyktingfrågan högt på dagordningen. Oenigheten är fortsatt stor mellan medlemsländerna kring flyktingpolitiken, samtidigt som det varje vecka kommer tiotusentals nya människor över Medelhavet.

Land efter land har de senaste veckorna på egen hand och efter egen modell infört gränskontroller igen: Sverige har gjort det, Danmark, Österrike, Slovenien, Kroatien och i dag samtidigt med toppmötet i Bryssel möts polischefer från flera länder på Balkan i Kroatiens huvudstad Zagreb för att diskutera skärpta gränser. Allt fler EU-länder frångår tills vidare det gränslösa Europa.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sätter sitt hopp till Turkiet för att stoppa människor att ta sig in i Europa. De 27 miljarder kronor som Turkiet fått från EU i utbyte mot skärpt gränsbevakning har hittills inte gett önskad effekt, ungefär 79 000 människor har kommit därifrån till Grekland i år vilket är kanske tio gånger fler jämfört med samma veckor förra året.

I går kväll sa Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien att de kommer att kräva fler gränskontroller på Balkan om inte Turkietplanen ger resultat inom en månad.

EU-länderna har svårt att hitta fungerande gemensamma lösningar i flyktingpolitiken, som i stället drar de isär.

Beslutet på toppmötet i september att omfördela 160 000 asylsökande sinsemellan sig mötte motstånd då och har blivit en flopp sedan dess. Bara cirka 500 har flyttats.

På EU-toppmöte i december diskuterade ledarna att inrätta en EU-gemensam gräns- och kustbevakningsmyndighet, men överstatlighet och att tappa kontroll över sitt land fick inte många att göra vågen.

I dag ska inga nya beslut fattas, heter det, utan gamla ska utvärderas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista