Ungerns premiärminister, Viktor Orban, får kritik av FN. AP Photo / MTI Szilard Koszticsak / TT.
Ungerns premiärminister, Viktor Orban, får kritik av FN. AP Photo / MTI Szilard Koszticsak / TT. Foto: AP Photo / MTI Szilard Koszticsak / TT.

FN kritiserar Ungern för bristande demokrati

2:16 min

I ett mycket skarpt uttalande kritiserar FN:s människorättsrapportör hur Ungerns regering handskats med demokratin i landet de senaste åren. Särskilt kritisk är han mot hur människorättsförsvarare motarbetas och hur de konsekvent svartmålas av medierna. Men rapporten avvisas som helt felaktig av Ungerns regering.

Efter nio dagars besök i Ungern konstaterar Michel Forst, FN:s utsända expert på mänskliga rättigheter, att en tidigare välfungerande demokrati på bara fem år försämrats på flera sätt.

En lång rad lagförändringar har skapat ett mycket centralstyrt samhälle med stark statlig kontroll över rättssystem, medier och religiösa samfund och där organisationer som försvarar bland annat minoriteters rättigheter utsätts för påtryckningar och smutskastning.

Organisationer som fått pengar från andra länder har beskrivits som "utländska agenter".

Det är inte första gången som utvecklingen i Ungern under ledning av premiärminister Viktor Orbán kritiseras. I december förra året antog Europaparlamentet en resolution där man uppmanade EU-kommissionen att titta närmare på demokratiläget i medlemslandet Ungern.

Men i huvudstaden Budapest avfärdar regeringens talesperson Zoltan Kovacs kritiken som ogrundad och full av stereotyper.

- Det är olyckligt att den här rapporten bara upprepar de stereotyper som vi hört från många håll de senaste sex åren, säger han.

Han tycker det är märkligt att FN-rapportören både skriver att det civila samhället blomstrar i Ungern samtidigt som han hävdar att det är satt under hård press från statens sida.

Men konsthistorikern Jozsef Melyi i Budapest håller med om kritiken och säger att kulturpolitiken nu styrs av ett fåtal regeringsvänliga personer och att det bara är som han säger "lojala konstnärer" som får pengar från staten.

- Det är ingen diktatur, men det har blivit en mycket svag demokrati. Kanske handlar det om de sista minuterna av demokrati, säger Jozsef Melyi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista