Explosion Ankara eld rök
Foto: AFP / IHLAS NEWS AGENCY / STRINGER, AP

Bilbomb skakade Ankaras maktcentrum

"En attack mot lands enighet"
2:02 min

Minst 28 människor dödades och mer än 60 skadades i en kraftig explosion i Turkiets huvudstad Ankara i går.

Det var en bilbomb som riktades mot bussar med militär personal mitt i Ankaras maktcentrum. Ännu har turkiska ledare inte pekat ut någon grupp som ansvarig.

– När explosionen inträffade trodde jag att det var åska eller ett plan som störtat. När jag körde närmare såg jag röken stiga upp från bombplatsen, säger Erkin Göcmen en busschaufför som körde nära attentatsplatsen

En passagerare på bussen fick ett telefonsamtal att en vän fanns bland de döda och bröt ihop och började gråta.

Attacken skedde här i den turkiska huvudstadens politiska hjärta, inte långt från parlamentet och militärhögkvarteret och bomben utlöstes när fordon med militär personal stannade vid ett trafikljus. Nu spärrar polisbilar med blåljus vägen till platsen.

Sen i somras har Turkiet skakats av våld. Islamiska staten IS misstänkts ligga bakom en rad sprängdåd mot civila, som här i Ankara i oktober då mer än 100 personer dödades vid en fredsmarsch.

Efter att vapenvilan brutits mellan staten och den kurdiska PKK gerillan så har den långvariga konflikten eskalerat, dessutom har turkisk militär de senaste dagarna skjutit över gränsen med artilleri mot kurdiska styrkor i Syrien. Busschauffören Erkin sörjer offren.

– Det spelar ingen roll om det är i östra eller västra Turkiet eller här i Ankara. Varje attack gör oss ledsna, vi är hjälplösa och vi känner en stor sorg, säger Erkin Göcmen.

Utanför det statliga sjukhuset står en polis med automatvapen. På gården väntar en grupp män, de är här för att stötta en partikollega i det styrande AKP, deras vän skadades av bomben. Murat Günes är ordförande i ett av distrikten.

– Det här är en attack mot vårt lands enighet säger politikern och väljer nästan samma ord som Turkiets president Tayyip Erdogan använde när han talade om dådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".