Volvo S90
1 av 2
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Volvo logotyp. Foto: Alan Diaz/TT.
2 av 2
Foto: Alan Diaz/TT.

Kraftig vinstökning för Volvo Cars

1:49 min

Biltillverkaren Volvo trefaldigade sin vinst under 2015, visar nya siffror. Försäljningsrekord ledde till ett rörelseresultat på 6,6 miljarder kronor för Volvo Cars. 

2015 sålde Volvo Cars fler bilar än någonsin; 503 127 stycken. Rekordförsäljningen är förstås huvudanledningen till den kraftiga vinstökningen.

– Det är ett bra resultat, historiskt. I förhållande till förra året är det ju en tre gånger högre vinst, och det är ett stort steg framåt, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Ekot.

– Det är ett bra år, jag är nöjd!

Volvo Cars omsättning ökade med nästan 20 procent under förra året, till 164 miljarder kronor.

Företaget har också börjat få upp sin tidigare skrala lönsamhet. En rörelsemarginal på 4 procent 2015 är drygt dubbelt så bra som året före. Fast Håkan Samuelsson vill ha ytterligare dubbelt så god lönsamhet för att nå ikapp stora tyska premiumbilmärken.

– Med det här nya bilprogrammet och en storlek där vi bör ligga på 800 000 bilar (per år, red:s anm) är vår ambition att vi ska ha en lönsamhet i nivå med BMW, Audi och Mercedes, säger Volvo Cars vd.

Vid en presskonferens i dag slog Håkan Samuelsson fast att 2016 ska bli ett nytt rekordår för Volvo Cars, med ytterligare ökad försäljning och större vinst. Han levererade sitt löfte utan att blinka, men också utan att sätta siffror på hur stor ökningen väntas bli. På några års sikt är dock målet 800 000 sålda bilar om året.

Under 2014 ökade Volvo Cars personalstyrkan i Göteborg med runt 1800 man. Nu har företaget totalt 28 500 anställda globalt, varav 18 000 i Sverige.

Håkan Samuelsson bedömer att Volvo Cars nu har tillräcklig bemanning i produktionen, däremot tror han på fortsatta nyanställningar på utvecklingssidan.

Säkerhet är sedan länge Volvos kanske viktigaste signum, men de senaste veckorna har det varit debatt om helt nya Volvobilar som startar om mitt under körning, vilket har gjort dem svåra att styra. Bland annat har över 100 av svenska polisens bilar drabbats av det här mjukvarufelet, uppgerAftonbladet.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt, och vi tar det på största allvar, säer vd:n till Ekot.

– Men i det här fallet har vi, vad jag förstår, löst det. Vi har hittat problemet, programmerat om bilarna och de ska vara ute på vägarna under dagen.

Håkan Samuelsson räknar med att fortsätta växa på samtliga marknader, inte minst i det ekonomiskt lite darriga Kina som är bolagets största marknad.

– Det ser bra ut i Kina, vi ska inte glömma att landet fortfarande har en stabil tillväxt. Försäljningen tog fart under sista kvartalet och under januari ökade försäljningen med 20 procent, säger han till TT.

Med de nya modellerna som har, eller kommer att, lanseras den närmaste tiden ska Volvo Cars verkligen ta plats i det eftertraktade premiumsegmentet, enligt Samuelsson. Det har dock flera vd:ar på bolaget före honom också sagt.

– Det handlar inte så mycket om att säga det och att ha det som mål. Det handlar mer om att utveckla attraktiva bilar och sedan är det upp till kunderna att bestämma. Men självklart har vi den ambitionen och när alla våra nya modeller har nått kunderna kommer Volvo Cars att vara ett helt annorlunda bilföretag, säger Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista