En man tankar sin motorcykel på en bensinstation i Venezuelas huvudstad Caracas.
En bensinstation i Caracas. Foto: Fernando Llano/AP

Priset på bensin höjs i Venezuela

1:34 min

För första gången på nästan 20 år kommer bensinpriset i Venezuela att höjas. Det meddelade regeringen i går. Priset höjs med 6 000 procent samtidigt ska valutan devalveras.

President Nicolas Maduro sa i ett tv-sänt tal i går att höjningen av bensinpriset är en nödvändig åtgärd som han tar fullt ansvar för. 

Maduro offentliggjorde att priset på bensin kommer att höjas med hela 6 000 procent. Bensinpriset höjs från en extremt låg nivå, motsvarande 10 öre om man använder den officiella växelkursen, och mycket lägre än så om man växlar svart.

Men höjningen är ändå väldigt impopulär i det oljerika Venezuela, och regeringen har just därför låtit bli att genomföra den under nästan två decennier, trots att stadsbudgeten blöder.

När bensinpriset höjdes 1989 ledde det till våldsamma upplopp, och presidenten är troligen rädd för att en liknande revolt ska inträffa nu. Men det låga oljepriset har gjort den ekonomiska situationen akut.

Förutom höjningen av bensinpriset meddelade Maduro igår att regeringen nu devalverar valutan. Venezuela har ett komplicerat växlingssystem med flera olika växelkurser. 

Valutan bolivar som används för att importera vissa livsmedel och läkemedel kommer förlora hälften av sitt värde mot dollarn.

Reformerna välkomnas av ekonomer, även om de flesta bedömare anser att det inte är tillräckligt för att få rätsida på Venezuelas ekonomi. Landets inflation är högst i värden och mat och mediciner saknas i butikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista