Turkiets premiärminister, bilder på rök och eld.
Turkiets premiärminister uppger att attacken utfördes av den kurdiska YPG-gerillan i samarbete med PKK. Foto: AP

Turkiet pekar ut kurder efter Ankaradåd

2:12 min

Den kurdiska YPG-gerillan, i samarbete med PKK, låg bakom bombdådet i Ankara i går, hävdar Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. 

Ekots korrespondent Katja Magnusson, på plats i Ankara, konstaterar att det kommer att bli svårt att få alla att acceptera samma förklaring i det djupt splittrade Turkiet.

Det var när ett fordon med militär personal stannade vid ett trafikljus i går kväll som bilbomben briserade. Attacken skedde mitt i den turkiska huvudstadens politiska hjärta, inte långt från parlamentet och militärhögkvarteret. Minst 28 personer dödades och över 60 skadades. Busschauffören Erkin Göcmen var ute och körde alldeles i närheten när det smällde.

– Först trodde jag att det var åska eller ett plan som hade störtat, men när jag körde närmare såg jag röken stiga upp från bombplatsen, berättar han.

Ekots korrespondent Katja Magnusson, som har befunnit sig i närheten av attentatsplatsen under natten och morgonen för att rapportera om utvecklingen, konstaterar att människor hon har pratat med har varit mycket dämpade och oroliga.

– De vaknar upp till ännu en attack utan att veta vem som ligger bakom eller vad konsekvenserna blir. Människor är väldigt ovilliga att peka ut någon skyldig, i stället talar man om sorg och rädsla.

Men under en presskonferens på morgonen uppgav Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu att gärningsmannen identifierats som en syrisk medborgare, och att attacken utfördes av den kurdiska YPG-gerillan i samarbete med PKK. Det har dock tillbakavisats av såväl YPG som PKK. 

De turkiska myndigheterna uppger att man har flygbombat PKK-mål i norra Irak efter Ankaradådet. Samtidigt ska sex personer ha skadats i en ny explosion, som ska ha riktats mot en militärkolonn i närheten av Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

Turkiet har skakats av våld på flera fronter sedan i somras. Islamiska staten misstänks ligga bakom en rad sprängdåd mot civila, bland andra ytterligare ett i Ankara i oktober då mer än 100 personer dödades vid en fredsmarsch. Samtidigt har vapenvilan mellan den turkiska staten och den kurdiska PKK-gerillan brutit ihop, konstaterar Katja Magnusson.

– Våldet har ökat i sydöstra Turkiet och det har varit stora, intensiva militär- och polisoperationer mot städer i området där tusentals människor har fått lämna sina hem.

Relationen mellan Turkiet och Syrien har också försämrats och Turkiet har de senaste dagarna skjutit artilleri över gränsen mot kurdiska styrkor i Syrien.

– Allt detta händer på samma gång så det är ett väldigt oroligt och instabilt läge i Turkiet och längs med gränserna just nu, säger Katja Magnusson.

Hon konstaterar också att oavsett vem den turkiska staten pekar ut, så kommer den förklaringen mötas av misstro från flera grupperi det djupt splittrade turkiska samhället.  

– Det jag däremot tror att man kan vara säker på är att det här inte kommer att leda till något gott, utan antagligen till fler våldsamheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista