Polis i Österrike. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Fayad Mulla/TT
Polis i Österrike. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Fayad Mulla/TT

Just nu: Svenska fälls för terrorbrott

"En Österrikisk lösning"
2:15 min

Den 17-åriga svenska flicka som åtalats för medlemskap i en terrororganisation döms till ett års fängelse av en österrikisk domstol. En månad av straffet ska hon sitta av och eftersom hon redan har suttit häktad den tiden, släpps hon fri i dag.

Vid torsdagens rättegång i Wien nekade flickan till brott. Enligt Ekots reporter på plats, Joel Wendle, ansåg domaren dock inte att flickans historia var trovärdig. 

– Hon hade väldiga problem att förklara för rätten varför hon var i Wien. Hon sa att hon skulle träffa vänner men hon kunde inte förklara på vilket sätt de hade haft kontakt eller vad de skulle göra. På ytterligare frågor valde hon att inte svara, säger han.

Hennes beslagtagna mobiltelefon var istället åklagarens främsta bevismaterial. I den finns bilder på avrättningar utförda av IS och chatthistorik, där hon bland annat gläds över terrordåden i Paris.

Hon har även resonerat om att åka ner till Syrien och hon har laddat ner en guide till hur man bäst tar sig till Syrien och hur man ansluter sig till IS.  

Flickans advokat Wolfgang Blaschitz är kritisk och menar att det är märkligt att döma någon för ett försök till ett brott när man är åtalad för själva brottet. Den alternativa brottsrubriceringen "Försök till medlemskap i terrororganisation", finns inte.

– Han menar väl in princip att hon har dömts för ett brott som inte finns, säger Joel Wendle.

Han tycker dock inte att det finns någon anledning att överklaga domen, eftersom 17-åringen får komma hem nu.

Hennes föräldrar har en plan för henne när hon kommer hem Sverige.

– Under en paus i förhandlingarna berättade hennes pappa att hon kommer att få plats på ett behandlingshem för att få hjälp att bryta radikaliseringen, säger Joel Wendle.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".