Premiärministern Ahmet Davutoglu och två ledsna människor som kramas.
Premiärministern Ahmet Davutoglu lägger skulden på YPG-gerillan och PKK. Foto: AP
Bombdådet i Ankara

Davutoglu: "Förväntar mig reservationslöst stöd"

2:12 min

Turkiet pekar ut den syrisk-kurdiska milisen YPG som ansvarig för gårdagens bombdåd i Ankara då mer än 28 personer dödades. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu uppger att en förövare som utlöste den kraftiga bilbomben har identifierats som en syrisk medborgare.

Personen som utförde gårdagens attack var medlem i den syrisk-kurdiska milisen YPG, sa premiärminister Davutoglu under en direktsänd presskonferens i dag.

Attacken mot militärbussar i hjärtat av Turkiets politiska centrum igår har utlöst kraftiga reaktioner från Ankara i en tid av blodig konflikt mellan turkiska säkerhetsstyrkor och kurdiska gerillan PKK i sydöstra Turkiet.

I dag dödades sex personer i en attack mot en militärkonvoj utanför staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Samtidigt har spänningarna mellan Turkiet och den syriska-kurdiska milisen YPG eskalerat kraftigt längs den turkisk-syriska gränsen efter YPG:s framryckningar inne i Syrien på bekostnad av rebellgrupper som står Turkiet nära.

Under presskonferensen sa premiärminister Davutoglu också att han förväntar sig reservationslös solidaritet från sina allierade. Den syrisk-kurdiska milisen är ett mycket kontroversiellt ämne i relationen mellan USA och Turkiet, eftersom Turkiet betraktar dem som en terrorgrupp medan USA samarbetar med dem i kampen mot Islamiska staten.

Det syrisk-kurdiska partiet PYD, den politiska grenen av YPG, förnekar ansvar i gårdagens attack i Ankara.

Helt avgörande nu är om Ankara kan bevisa den syrisk-kurdiska milisens inblandning i dådet, menar Sinan Ulgen, analytiker från den turkiska tankesmedjan EDAM.

– Den turkiska regeringen måste leverera mer information om varför den syrisk-kurdiska milisen pekas ut, så att det inte kvarstår tvivel om att det stämmer. 

Det står redan klart att gårdagens dåd, precis som tidigare attacker i landet, stärker Turkiets våldsamma polarisering, där tilltron till regeringen eller dess motståndare, beroende på vem man frågar, är nästintill obefintlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista