konjunktur, tillväxt, 2014
Foto: TT

Industriarbetsgivarna: Sveriges ekonomi bromsar snart

1:17 min

Sveriges ekonomi växer mer än andra jämförbara länder just nu. Men utvecklingen i Sverige kommer att dämpas när den globala konjunkturen mattas av, det spår Industriarbetsgivarna.

Svensk ekonomi brukar följa den internationella konjunkturen slaviskt, enligt Industriarbetsgivarnas chefsekonom Mats Kinnwall. Men just nu är det inte så och orsaken, enligt Kinnwall, är att ekonomin är dopad av Riksbankens räntesänkningar. 

– Nu sticker vi ut genom att växa mycket snabbare än omvärlden. Det tror inte jag är en hållbar situation utan det gapet kommer att slutas, säger han. 

I en ny prognos spår Industriarbetsgivarna att BNP-tillväxten avtar från cirka 3,5 procent förra året ned mot 2,5 procent i år. Orsaken är alltså den globala avmattningen. 

– Industrin exporterar nästan allt den producerar och det är klart att visst kan man dopa ett tag med en svag krona, men i grunden är det den internationella konjunkturen som styr utvecklingen, säger Mats Kinnwall. 

Arbetsgivarnas utspel ska ses i ljuset av att det snart är avgörande veckor i avtalsrörelsen, och arbetsgivarna vill hålla igen på löneökningarna. 

– Så länge det ser ut som det gör att Sverige sticker ut och växer på så ger det råg i ryggen för de som tycker att det finns utrymmer för höga löneökningar. 

Har de en falsk bild? 

– Ja, de baserar den på fel förutsättningar. Man utgår inte från konkurrenskraften för industrin utan tittar på hemmafaktorer i Sverige, och så är inte systemet riggat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista