Sherin Kahnkan öppnade den första moskén i Skandinavien där alla imamer är kvinnor.
Sherin Kahnkan öppnade den första moskén i Skandinavien där alla imamer är kvinnor. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.

Moské med kvinnliga imamer väcker uppmärksamhet i Danmark

Moské med kvinnlig imam i Danmark
1:50 min

Skandinaviens första moské med bara kvinnliga imamer har öppnat i Köpenhamn. En moské som väckt stor uppmärksamhet i Danmark, bland annat för att den bara kommer ha öppet för kvinnor under fredagsbönen.

– Det är en moské för alla, det är ingen kvinnomoské, säger Sherin Kahnkan, imam och initiativtagare, men tillägger att under fredagsbönen kommer man bara ha öppet för kvinnor.

– Det finns ingen moské här i Danmark där kvinnor har tillgång till talarstolen på fredagarna och vi vill gärna ge kvinnor den möjligheten, tillägger hon.

Inom islam kan kvinnor bara hålla fredagsbön för andra kvinnor, vilket gör att Mariam-moskén, som den heter, inte kommer välkomna män på fredagarna.

Moskén har fått stor uppmärksamhet i Danmark. Sherin Khankan, en känd feministisk debattör i Danmark, har mött kritik från andra imamer. Inte så mycket för att hon öppnar en moské, som för att hon samtidigt gått ut och sagt att de flesta andra moskéer är patriarkala mansdominerade platser som inte ger kvinnor tillräckligt med inflytande.

– Det är ju inte sant. Det visar bara att man inte varit ute och försökt förstå, säger Waseem Hussein, imam på Dansk Islamisk Center.

Men det är inte bara i Köpenhamn som feminister inom islam bryter ny mark. Etableringen är en del av en global trend i den muslimska världen, där den feministiska debatten har kommit för att stanna säger Thomas Jøhnk Hoffmann, professor vid Köpenhamns universitet och expert på islam.

– Den debatten vinner mark i den muslimska världen, och den feministiska rörelsen har kommit för att stanna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".