Afghansk militär i Nad Ali.
Afghansk militär i Nad Ali. Foto: AP

Afghansk militär stormade svensk vårdklinik

1:09 min

I går kväll vid 23-tiden stormade afghansk militär en av Svenska Afghanistankommitténs vårdcentraler i Wardak, en provins cirka en timmes bilfärd från Kabul.

– Militären gick in på vårdcentralen och grep klinikchefen och tog ytterligare två av de anställda till fånga. Därefter tog de med sig två skadade patienter och en ung pojke på 15 år, säger Björn Lindh kommunikationschef för Svenska Afghanistankommitténs i Kabul på telefon till Ekot.

Den afghanska militären gick in på kliniken där de hämtade två patienter och deras 15 åriga ledsagare. Man tvingade ut dem på byns marknad. Där dödades alla tre.

Samtidigt hölls klinikchefen fången av militären och sjukvårdpersonalen misshandlades, säger Björn Lindh från Kabul.

– Militären höll klinikchefen fången under hela natten.

Attacken mot vårdkliniken är en mycket grov kränkning mot humanitära rättigheter och Genèvekonventionen som ger alla rätt till vård. Det är något som alla stridande parter i en konflikt måste respektera.

Vårdpersonal, vårdinrättningar och ambulanser får inte under några omständigheter utsättas för attacker eller störningar, säger Björn Lindh kommunikationschef för Svenska Afghanistankommitténs i Kabul.

– Det som gör den här händelsen så obehaglig är att militären går in på en av våra kliniker och plockar ut patienter därifrån, och sedan tar livet av dem, understrycker Björn Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista