Kurder demonstrerar utanför Turkiets ambassad i Stockholm i slutet av juli 2015.
1 av 2
Kurder demonstrerar utanför Turkiets ambassad i Stockholm i slutet av juli 2015. Foto: Bertil Ericson /TT
Turkiska kulturföreningen i Fittja utsattes på onsdagskvällen för en attack. Stora delar av lokalen förstördes. Ordförande Ismail Zengin är bekymrad över utvecklingen.
2 av 2
Turkiska kulturföreningen i Fittja utsattes på onsdagskvällen för en attack. Stora delar av lokalen förstördes. Ordförande Ismail Zengin är bekymrad över utvecklingen. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio

Säkerhetspolisen inkopplad i utredning om turkiska och kurdiska fraktioner

"Ordnar manifestation där vi avstår från våldet"
1:34 min

Säkerhetspolisen deltar nu i polisutredningarna kring flera grova brott som tros grunda sig i konflikter mellan turkiska och kurdiska fraktioner i Stockholm. Senast i går sprängdes en föreningslokal i Fittja söder om Stockholm.

Senaste månaderna har flera attacker utförts som tros vara kopplade till en upptrappad konflikt mellan turkar och kurder i Sverige.

I höstas utsattes Bredängs svensk-turkiska förening utanför Stockholm för ett sprängdåd. Några dagar senare utsattes Anatoliska kurdiska föreningen i Fittja för en explosion.

Flera demonstrationer med koppling till grupperna har blivit våldsamma. Den senaste, en pro-kurdisk demonstration, hölls i lördags i Fittja. Enligt polisen drabbade personer från grupperna samman. Och en stund senare besköts en minibuss draperad med prokurdiska flaggor, och en man skadades allvarligt.

I går kväll utsattes alltså Turkiska kulturföreningen i Fittja.

Det här har fått polisen att i dag klassa utvecklingen som en särskild händelse, vilket innebär att utredningen får större resurser.

Kurdiska Riksförbundet säger till Ekot att kurder och turkar i Sverige generellt kommer bra överens. Och att de har en bra relation till sin turkiska motsvarighet.

Ismail Zengin, ordförande för Turkiska kulturföreningen i Fittja, som i dag betraktat sin söndersprängda lokal, säger att det är synd att några få försöker skapa splittringar i relationen mellan grupperna i Sverige.

Som en motkraft ordnar hans förening därför en manifestation i helgen.

– Den här kommande lördagen ordnar vi en manifestation där vi avstår från våldet, säger Ismail Zengin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".