Dörrmatta och skor vid asylboende.
Foto: Yvonne Åsell/TT

Rättsosäkert för ensamkommande

1:59 min

Ensamkommande barn som placerats i bristande familjehem har ofta svårt att hävda sin rätt. För ensamkommande som varken kan svenska eller har förkunskaper om svenska samhället är det svårt att veta var man ska vända sig.

– Man får inte bra information om vem som gör vad, vad de olika personerna har för olika uppdrag. Vi står i mitten och det är många aktörer som är runt omkring oss men vi vet inte riktigt vem vi ska vända oss till.

Det här berättar Musse Hosseini, ordförande Sveriges ensamkommandes förening, som själv kom ensam för fem år sedan.

Ansvaret för placeringar ligger på socialtjänsten, men enligt en enkät gjord av socialstyrelsen upplever en majoritet av kommunerna att de inte hinner följa upp placeringar och att det råder brister på gode män.

Li Gessbo är god man i Uppsala och hon har erfarenhet av hur svårt ensamkommande barn kan ha att göra sin röst hörd, särskilt de som saknar god man.

Nyligen kontaktade hon socialtjänsten i en kommun och berättade för dem om en pojke utan egen god man som kände sig hotad i familjen där han bodde. Familjen hävdade att han ljög och socialtjänsten gick på familjens linje utan att träffa pojken.

– Vem ska man vända sig till och vem ska tala för barnet? De här barnen är helt ensamma, helt utsatta, de kan inte språket, de har ingen att vända sig till och blir dessutom omedelbart misstrodda, så det är en fruktansvärd situation.

Ekot har varit i kontakt med flera gode män som berättar hur barn och unga hamnat i familjer som inte tar hand om dem på ett bra sätt och har i vissa fall även hotat barnen.

Musse Hosseini säger att hon också hört om liknade historier. Han drar sig till minne ett samtal han hade nyligen med ett barn som bett familjen hjälpa honom att få en god man, men familjen svarade att han inte behövde en.

– Sen hade familjehemmet också hotat honom och sagt att om du inte följe våra regler och rutiner så kommer vi att säga till migrationsverket att du inte är 16 år utan 20 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista