Tima, 10, fick inte spela fotboll i Haninge eftersom att han inte kunde svenska
Tima, 10, fick inte spela fotboll i Haninge eftersom att han inte kunde svenska. Foto: Caroline Kernen / Sveriges Radio.

Klubben tar avstånd - fel att peta 10-åring

1:24 min

En 10-årig pojke fick inte längre spela i sitt fotbollslag i IFK Haninge. Motiveringen var att han inte pratade svenska.
En kommunikationsmiss, enligt klubben, som nu erbjuder pojken en plats i ett annat lag.

Pojken, som heter Tima, reagerade starkt när han fick beskedet från klubben.

– Jag blev ledsen, för jag förstod att jag skulle få sitta hemma och göra ingenting istället för att spela fotboll. 

Han flyttade till Haninge utanför Stockholm från Lettland i Somras. Och började tidigt tjata på sin mamma om att få börja spela fotboll..

– Han brukade gå förbi och se andra barn och sa att han också ville spela så han fick börja i slutet av förra året, säger hans mamma Kristina.

Men lyckan var kort. Efter en månad, när familjen var på semester, så kom ett sms från lagets ledare:

"Det är tyvärr så att eftersom Tima inte pratar svenska och vi inte kan kommunicera så blir träningarna svåra att genomföra. Vi har svårt att se att han kan ta en plats i laget om han inte kan språket."

– Han blev ledsen, säger mamman. Han sa att han inte ville åka tillbaka till Sverige, att ingen ville ha honom där. Och så började han gråta.

Mohammed Boularbah som arbetar på Timas skola blev också upprörd.

– Det jag reagerar starkast på är att man stöter ut någon för att den inte kan svenska språket, hur ska man då kunna lära sig, säger han.

Men Haninge IFK menar att det hela är en miss i kommunikationen. Att det egentligen handlar om att laget skulle läggas ner.

– Det är en lagledare som har skrivit det och hon har uttryckt sig fel, det är inget snack om saken. Men jag ser över vår policy i klubben, det är inte någonting vi står för som klubb. Hos oss är alla välkomna, säger IFK Haninges sportchef Omar Moggi.

Nu har klubben tagit kontakt med Tima och han ska få testa att börja spela med ett annat fotbollslag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista