Utanför rättegången i Wien.
Foto: Maria Davidsson/ TT

Dömd 17-årig flicka ses som möjligt brottsoffer i Sverige

1:15 min

Rättegången i Wien mot den 17-åriga svenska flicka som i dag dömdes för försök till terrorbrott, följdes på plats av den svenska polisen.

I Sverige ses flickan inte som en brottsling, utan i stället som ett möjligt brottsoffer. Det har inletts en förundersökning om misstänkt rekrytering för krigstjänst.

Kriminalinspektör Maria Hector som följde rättegången i Wien, tycker att det var värdefullt för den svenska utredningen.

– Ja, det tycker jag absolut. Det har gett oss mycket information som vi inte hade tidigare, säger Maria Hector.

Lagstiftningen kring terrorism skiljer sig markant åt mellan Sverige och Österrike. I Österrike har 17-åringen dömts för försök till ett terrorbrott. Domstolen menar att hon försökt ansluta sig till terrororganisationen IS. I Sverige misstänks hon vara utsatt för ett människohandelsbrott.

Sveriges nationella samordnare mot människohandel Patrik Cederlöf följde också rättegången i dag i Wien.

– Det här är ju en av formerna av människohandel, att bli rekryterad för krigstjänst. Det här är ju det första fallet där ett svenskt barn eller ungdom är involverad och jag tror att det är otroligt viktigt att vara här och lyssna in hur man resonerar från österrikiskt håll när man har henne som åtalad, säger Patrik Cederlöf.

17-åringen som dömdes i dag fick villkorlig dom och släpptes omedelbart efter rättegången, och kan nu åka hem till Sverige.

Kriminalinspektör Maria Hector är förtegen kring den svenska polisutredningen. Hon vill inte svara på om det finns någon misstänkt person i dagsläget. Men för utredningen är det positivt att flickan nu är fri.

– Läget för oss ser ju bra ut nu när hon kommer hem, så att vi kan hålla ett förhör med henne, säger Maria Hector.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista