USA:s president Barack Obama.
Lovar ta upp frågan om mänskliga rättigheter Foto: Foto: Carolyn Kaster/TT.

Obama till Kuba i mars

1:23 min

Vita huset bekräftar i dag att president Barack Obama kommer resa till Kuba i mars, det första besöket en amerikansk president gör på ön på över 70 år.

Ända sedan USA och Kuba återupptog sina diplomatiska relationer i december 2014 har frågan diskuterats - kommer president Barack Obama besöka ön innan hans mandatperiod är över? Och om han gör det - kommer presidenten i så fall även möta representanter för oppositionen?

När USA öppnade sin ambassad i Havanna förra året var dissidenterna inte inbjudna till den officiella invigningsceremonin.

Men idag offentliggjorde Vita Huset att president Obama reser till Kuba 21-22 mars i år, det första statsbesöket som en amerikansk president gör på ön på över 70 år. Obama lovade på Twitter att ta upp frågan om mänskliga rättigheter under sitt besök. Han kommer att möta Kubas president Raul Castro och också träffa representanter från civilsamhällets organisationer.

Flera republikanska presidentkandidater har kritiserat Obamas beslut, eftersom Kuba inte är en demokrati. Men presidenten skriver själv på Twitter att "syftet med resan är påskynda den utvecklingsprocess som kan förbättra kubanernas liv".

Förutom att öppna ambassader i varandras länder har även reserestriktioner lättats upp och kommersiella flygförbindelser kommer snart vara igång.

Efter besöket i Havanna kommer Barack Obama resa vidare till Argentina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista