Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi under mötet med Arabförbundet.
Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi under mötet med Arabförbundet. Foto: Thomas Harwell/TT.

Egypten burar in människorättskämpar

2:37 min

Att vara människorättsaktivist i Egypten är betydligt svårare idag än innan revolutionen för fem år sedan. Många som var aktiva då lever med ständig rädsla över att bli fängslad och torterad.

– Jag håller mig borta från allt, jag går inte ens till kontoret. Det är tröttsamt men det är priset för frihet, säger Ahmed Abd Allah.

Han är en jagad man, som tvingas byta mobil och sim-kort regelbundet. Varje vecka sover han på olika platser.

Vi måste gömma bandspelaren i väskan under intervjun så att ingen uppmärksamhet dras till bordet vi sitter vid. Den egyptiska regimen är efter honom, säger han.

– De försöker hindra oss aktivister från att organisera oss, fortsätter Ahmed Abd Allah som är en av grundarna till människorättsorganisationen Egyptian Commission for Rights and Freedom.

För några veckor sen kom ett gäng civilklädda poliser till hans stammiscafe och frågade efter honom. Sen dess har han hållit sig undan.

Det pågår just nu en repressionsvåg mot de progressiva aktivisterna i Egypten, något som också människorättsorganisationen Amnesty har uppmärksammat.

Mellan augusti och november 2015 försvann 340 egyptier efter att de gripits av polisen, enligt Abd Allah. Av dem är drygt hälften fortfarande försvunna. Resten har hittats på polisstationer, i fängelset, eller döda i ett dike. Detta kallas för påtvingade försvinnanden.

– Regimen kämpar mot yttrandefrihet, och inte mot terrorism - som dom egentligen borde göra, säger Ahmed Abd Allah.

Trots protester från Amnesty fortsätter aktivister försvinna.

De egyptiska myndigheterna erkände motvilligt att vissa egyptier har blivit utsatta för påtvingade försvinnanden, men förklarar det genom att hävda att de som försvunnit bland annat är terrorister som rest till Syrien.

– Bara under januari i år är det 35 som har försvunnit. Det här är inte stabilitet, säger Ahmed Abd Allah.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista