Svenska sedlar i en plånbok.
Christine Olsson/TT Foto: Christine Olsson/TT

Högre utdelning på aktier

Utdelningar ökar i börsbolagen
1:45 min

Drygt 70 procent av de stora börsbolagen har föreslagit att utdelningarna ska höjas till aktieägarna i boksluten för 2015. Även en stor del av bolagen som haft lägre vinster delar ut mer pengar.

Ann Grevelius på investmentbanken GP Bullhound tror att det är en strategi för att göra aktieägarna nöjda.

– Många bolag har en policy att man vill ha en stigande trend, snarare än relaterat till en explicit resultatnivå, säger hon.

Finns en oro att bolagen delar ut för mycket i stället för att satsa på investeringar?

– Jag skulle inte säga det nu. Man kan dela ut pengar och investera samtidigt, för det är enkelt att finansiera genom belåning, säger Ann Grevelius . 

Av 64 företag som Ekot gått igenom på den så kallade Large cap-listan på Stockholmsbörsen har 46 höjt sina utdelningar. Till och med bland företagen som fått lägre vinster har mer än hälften ändå höjt sina utdelningar. En bransch sticker som vanligt ut, säger Ann Grevelius på GP Bullhound.

– Bankerna har blivit, de senaste åren, några av våra mest högutdelande bolag, säger hon.

Trots att tre av fyra storbanker höjde sina utdelningar var aktiemarknaden ändå inte helt nöjd. Nordea skapade osäkerhet om framtida utdelningar och Swedbank sänkte sin utdelning.

Swedbank är därmed ett av bara fyra storbolag som hittills sagt att det ska sänka sin utdelning i år. Andra storbolag som delar ut mindre är Sandvik och Industrivärden som pressas av inbromsningen i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".