EU Storbritannien
1 av 3
Idag möts EU-ledarna för att diskutera Storbritanniens framtid. Foto: AP Photo/Frank Augstein
David Cameron och Angela Merkel från mötet i Bryssel
2 av 3
David Cameron och Angela Merkel vid mötet i Bryssel. Foto: AP
Statsminister Stefan Löfven på plats vid toppmötet i Bryssel.
3 av 3
Statsminister Stefan Löfven på plats vid toppmötet i Bryssel. Foto: Jan Andersson

Nattvila i EU utan överenskommelse med Storbritannien

1:29 min

Under det pågående EU-toppmötet väntas en överenskommelse slutas, för att behålla Storbritannien i EU. Dock skedde det inte under första dagens möte.

Enligt EU-källor till våra korrespondenter på plats i Bryssel handlar ett av Camerons bud om rätten att ge invandrade arbetare sämre villkor, under 13 år framåt.

EU:s ordförande Donald Tusk hoppas på att en överenskommelse nås i morgon fredag men utesluter inte att mötet annars fortsätter på lördag och söndag.

Tidslinje: Så tycker Storbritannien om EU

Vad gäller Storbritannien väntar under fredagen enskilda möten med ledarna för Storbritannien, Frankrike, Tjeckien och Belgien. Några detaljer om samtalen ger dock inte Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

– Vi har gjort en del framsteg, men mycket återstår att göra. Nu kommer jag att hålla ett antal bilaterala samtal med premiärminister Cameron, president Hollande, premiärminister Sobotka och premiärminister Michel. Jag önskar er en god och lång natt, sa Tusk.

Om EU-ledarna når en överenskommelse väntas premiärminister David Cameron utlysa folkomröstning om ifall landet ska stanna kvar i EU eller inte till den 23 juni i år, troligen.

På väg in till toppmötet med EU:s 28 stats- och regeringschefer i Bryssel lät flera ledare positiva om möjligheterna att nå en överenskommelse med Storbritannien om de krav på undantag från EU-reglerna som landet har ställt. I dag, fredag, väntas ett besked som kan bana väg för en folkomröstning i Storbritannien om att lämna eller stanna kvar i EU. 

Frankrikes president Francois Hollande sade på väg in till mötet att en överenskommelse med Storbritannien är möjlig, "eftersom det är nödvändigt, Storbritannien måste stanna kvar i EU", men att de inte kan gå med på att enskilda länder ska ha rätt att sätta sig över gemensamma regler. 

Även statsminister Stefan Löfven säger att det är viktigt att EU-ledarna hittar en lösning. 

– Vi har en mycket, mycket stark global konkurrens och ett Ryssland som agerar allt mer aggressivt. Det är den sämsta möjliga tidpunkten för ett försvagat EU, säger Stefan Löfven till Ekot. 

Premiärminister David Cameron själv är redo för strid. 

– Det kommer bli svårt, men jag kommer att slåss för Storbritannien, sade han till den samlade reporterskaran. 

Kraven som Storbritannien för fram handlar om att helt slippa, eller minska, olika bidrag och förmåner till andra EU-medborgare som arbetar i landet. Storbritannien hänvisar till att välfärdssystemet är satt under stor press till följd av ökat antal invandrare. 

Storbritannien och EU:s relation har varit stormig från start. Läs en sammanfattning över landets förhållningssätt till den Europeiska Unionen nedan. 

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista