En färja med 1200 flyktingar och migranter anländer Piraeushamnen i Aten. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio.
En färja med 1200 flyktingar och migranter anländer Piraeushamnen i Aten. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio.

Toppmöte med EU och Turkiet om flyktingar

EU-ledarna kommer att hålla ett extrainsatt möte med Turkiet om flyktingkrisen redan om ett par veckor.

– Vi är överens om att vår gemensamma handlingsplan med Turkiet är av största vikt. . . Därför tänker vi hålla ett särskilt möte med Turkiet i början av mars, säger Donald Tusk på presskonferensen efter mötet.

Datum för mötet blir troligen lördag den 5 mars, enligt uppgifter till Reuters.

Han sa också att alla EU-länder måste acceptera de lagar och regler som man har enats om. Det handlar bland annat om att Schengenreglerna måste börja gälla överallt i Europa igen.

Läckor från diskussionerna hade dessförinnan berättat om stor irritation över Österrikes hårt kritiserade planer på att sätta tak över hur många asylsökande och migranter landet tänker ta emot per dag.

Sveriges statsminister Löfven är nöjd med att EU-länderna nu är ense om ett system där flyktingar inte får välja vilket land de söker asyl i, säger han.

– Vi har haft en framgång i arbetet i och med att nu skrivs principen in att asylsökande inte har rätt att välja vilket land de söker asyl i. Det är en sak som vi har tagit upp och ligger i linje med det som vi vill se i det framtida systemet. Det är helt avgörande för att vi ska kunna få en rättvis fördelning av asylsökande i Europa, säger statsministern.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista