Soldater från Islamiska staten som tågar på en gata.
IS ökar i Libyen. Foto: TT.

Islamiska staten ökar kraftigt i Libyen

3:24 min

Nyligen ska antalet militanta extremister ha ökat från under tusen till över 3000 på bara några veckor. Det säger Riccardo Fabiani, säkerhetspolitisk analytiker med Islamism och terrorism i Nordafrika som expertområde.

– Islamiska statens närvaro i centrala Libyen uppskattades till ett par hundra militanta för några veckor sedan, men det som har förändrats nu är att det skett en tillströmning främst från Syrien och Irak och enligt de senaste beräkningarna är det nu kring 3000 extremister, säger Riccardo Fabiani.

Han tror att IS försöker etablera ett andra kalifat och man har sett hur flera IS-ledare tagit sig till Libyen.

Hittills har gruppen tagit kontroll över städer och samhällen, utfört terrorattacker över hela landet och attackerat libyens enda egentliga inkomstkälla, oljeindustrin.

Sirte, Muammar Kadaffis hemstad, kontrolleras av IS. Där har de ändrat utbildningssystemet, infört nya lagar och domstolar, moralpoliser patrullerar gatorna och offentliga stympningar och avrättningar sker regelbundet.

I en av IS egna propagandafilmer visas påstådda bevis för att två äldre män är trollkarlar, de har dömts för kätteri och halshuggs offentligt inför en folkmassa.

På filmen hörs hur människor jublar när huvuden faller till marken. Men ljuden är troligtvis pålagda i efterhand, en bildgranskning visar få, om ens någon, som jublar bland åskådarna.

Hur många IS dödat i Libyen är oklart, det är omöjligt att uppskatta.

Men mycket tyder på att de ändå stöter på hårdare motstånd i de libyska städerna än vad de gjort på andra håll där väpnade styrkor mer eller mindre flytt.

– I Sirte finns det faktiskt motstånd, det har varit sammandrabbningar och strider och delar av befolkningen har gjort väpnat motstånd mot IS.

IS kan också få svårare att expandera i Libyen än i Syrien och Irak eftersom de inte kan utnyttja motsättningar mellan religioner eller folkgrupper på samma sätt, sunniislam är den klart dominerande religionen i Libyen.

Men så länge de inhemska libyska parterna inte kan komma överens finns fortfarande risken att IS växer, men att besegra IS i Libyen skulle teoretiskt sett vara möjligt säger Riccardo Fabiani:

– Det är möjligt eftersom deras stöd bland befolkningen är begränsat, men det som i så fall behövs är en gemensam ansträngning från de libyska miliserna som strider mot IS och det internationella samfundet.

Innan en sådan lösning finns kan IS fortsätta expandera och kosta fler människors liv i Libyen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista