Hilary Clinton och Bernie Sanders skakar hand
Hilary Clinton och Bernie Sanders. Foto: Jim Cole Foto: Jim Cole

Clinton pressad inför ny valomgång

3:20 min

I USA väntar i morgon lördag ännu en viktig valdag. I South Carolina ska den delstatens republikanska väljare i sitt primärval rösta om vem de helst ser som sitt partis kandidat i höstens presidentval.

Och i Nevada ska demokraterna där ge besked om de föredrar Hillary Clinton eller Bernie Sanders i novembers kamp om Vita Huset.

Spänningen är alltså stor inför morgondagens båda val, dessutom finns det särskilt stor anledning till oro i Clintonlägret. Vi får en lägesrapport från vår USA-korrespondent.

Bland republikanerna är läget inför primärvalet här i South Carolina oförändrat såtillvida att allt pekar på att miljardären och tevekändisen Donald Trump vinner med marginal, liksom han gjorde i New Hampshire häromveckan.

De två senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio, båda från partiets högerflank, är också hyfsat starka i denna konservativa och religiösa sydstat, och kommer sannolikt att få göra upp om andra- och tredjeplatsen.

Samtidigt, i Nevada, ska Hillary Clinton och Bernie Sanders i morgon tävla ända in i mål om de demokratiska väljare som röstar i den delstatens nomineringsmöten, en formmässig variant av primärval, men med samma betydelse.

Och Nevada lär bli det första riktiga testet av om Clinton har kvar sin tidigare självklara ledning bland USA:s minoriteter i allmänhet, och i den allt viktigare väljargruppen latinamerikaner i synnerhet.

I Nevada är väljarna med rötter i Latinamerika många, och innan Sanders seglade upp på allvar ansågs Clinton ha ett fast grepp om den gruppen.

Men nu ligger Sanders och Clinton lika i Nevada, och det är ännu ett mycket oroande faktum för Clintonlägret, som just nu tvingas vänja sig vid att saker och ting inte längre ser ut som de gjorde för bara några månader sedan.

På lördag om en vecka röstar demokraterna här i South Carolina mellan Clinton och Sanders. South Carolina har en stor stark afroamerikansk väljarkår, som Clinton har gamla goda relationer med.

Men samma sak är på väg att hända här i den amerikanska södern: Sanders popularitet ökar snabbt och starkt bland South Carolinas afroamerikaner, och frågan är hur Clinton nu ska hantera att gamla sanningar kanske inte längre gäller.

Förutom att tidigare säkra demokratiska väljargrupper som latinos och svarta börjat tveka, har Clinton hittills även fått se sig omsprungen av Sanders när det gäller stödet hos den väljargrupp som räknats in som helt självklar för Clinton: de demokratiska kvinnorna.

Det var mycket tydligt i New Hampshire, där Sanders även tog hela 85 procent av de unga väljarna.

Ovanpå detta råder en ny verklighet på den för fortsatt kraftfullt kampanjande så avgörande penningfronten: den ekonomiskt starka Clinton, med massor av stora donationer i kassakistan, har just nu mindre pengar än Sanders.

Han har slagit till och med Barack Obamas gamla rekord i att samla ihop miljontals mycket små donationer till en kampanjkappsäck full med guld.

Och i går drog ännu ett clintonskt orosmoln in, visserligen i form av en av alla de opinionsmätningar som alla ska tas med en skopa salt.

Men den mätning som nu gjorts av Suffolk University och tidningen USA Today visar att när Clinton respektive Sanders ställs mot någon av de mest troliga republikanska presidentkandidaterna, så skulle Sanders vinna mot till exempel både Trump, Cruz och Rubio, medan Clinton däremot skulle förlora mot alla tre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista