23-åriga Ida Nicander tjänar bra som servitör i Oslo, men planerar inte att bli kvar i Norge hela livet.
1 av 2
23-åriga Ida Nicander tjänar bra som servitör i Oslo, men planerar inte att bli kvar i Norge hela livet. Foto: Jens Möller/SR
Värmlänningen Kristina Andersson bor i Oslo och märker att fler svenskar nu flyttar hem.
2 av 2
Värmlänningen Kristina Andersson bor i Oslo och märker att fler svenskar nu flyttar hem. Foto: Jens Möller/SR

Färre svenskar flyttar till Norge

1:38 min

Norge är inte längre lika attraktivt för svenska arbetskraftsinvandrare. I många år har höga löner lockat tusentals svenskar till vårt västra grannland, men idag kom siffror som visar på ett trendbrott.

– Det är väldigt många svenskar som flyttar hem nu för att det börjar bli bättre arbetsmarknad i Sverige, och i och med att det går lite sämre för norsk ekonomi också, säger Kristina Andersson, en värmlänning som bor i Oslo sedan flera år.

1995-2015 var det 92 201 svenskar som flyttade till Norge, enligt officiella siffror. Det var nästan 30 000 färre svenskar som flyttade hem igen, m a o var det en kraftig svensk nettoinvandring till Norge.

Men nu märks ett tydligt trendbrott, samtidigt som den norska ekonomin har bromsat in i takt med att oljepriset har rasat.

3 612 svenska medborgare flyttade till Norge 2015, visar dagsfärska siffror från Norges statistiska centralbyrå (SSB). Det är 56 procent färre än under toppåret 2010.

2015 var det marginellt fler svenskar som flyttade från än till Norge, enligt SSB. Inte sedan 2001 har det varit en nettoutvandring av svenskar.

Barer, restauranger och butiker i Oslo har i många år dragit till sig tusentals svenska arbetskraftsinvandrare. Framför allt handlar det om unga svenskar som snabbt vill tjäna ihop stora pengar.

23-åriga Ida Nicander från Lysekil gör nu sin andra sejour som servitör i Oslo, och hon kommer flytta hem så småningom.

– Jag har inte planerat att stanna i Norge hela mitt liv, utan det är Göteborg som lockar mest, säger hon.

Hur länge blir du kvar?

– Jag vet faktiskt inte. Jag planerar inte så långt, det är beroende på jobb och hur möjligheterna ser ut. Man är ju ung, så man kan göra lite som man vill, säger Ida Nicander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista