Varg och jägare
Om en intresseorganisation som driver sina egna frågor också kan stå för objektiv information har ifrågasatts flera gånger under åren i olika statliga utredningar. Foto: TT

Utredning: Uppdraget borde ha upphandlats

Sven-Erik Bucht (S): Vi kommer att titta på det givetvis
1:49 min

Svenska Jägareförbundet har sedan 30-talet ett speciellt statligt uppdrag som handlar om att sköta en del av jakten och viltvården i Sverige.

Det kallas Allmänna uppdraget och har ifrågasatts i flera statliga utredningar. Det visar en granskning som Kaliber gjort. Senast 2014 pekade en intern utredning inom regeringskansliet på att uppdraget, som är värt 50 miljoner kronor, borde upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling.

Men regeringen valde då att inte gå vidare.

– Jag vill att vi ska se över det här, och att vi har ett Allmänt uppdrag även i fortsättningsvis, det är väldigt viktigt, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Svenska Jägareförbundet får varje år cirka 50 miljoner kronor av staten, det finansieras av den jaktkortsavgift som alla jägare betalar. Det här kallas Allmänna uppdraget och i det ingår praktiska uppgifter som att göra eftersök på trafikskadat vilt eller hålla i yrkesmässig jägarutbildning. Men en stor del handlar om att stå för objektiv information om jakt och viltvård till myndigheter och allmänhet.

Men om en intresseorganisation som driver sina egna frågor också kan stå för objektiv information har ifrågasatts flera gånger under åren i olika statliga utredningar. Andreas Duit, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, menar att det är problematiskt med de dubbla rollerna, så här sa han i Ekot i morse.

– Det finns en ganska stor risk att intressen som inte omhuldas av jägareförbundet inte kommer till tals i lika hög utsträckning, säger Andreas Duit.

Allmänna uppdraget har också ifrågasatts ur konkurrenssynpunkt. 2014 gjordes en intern utredning inom regeringskansliet och slutsatsen var tydlig: Övervägande skäl talar för att uppdraget skulle ha upphandlats.

Trots det kan landsbygdsminister Sven-Erik Bucht inte säga att det kommer att bli en upphandling. Istället kommer frågan att utredas på nytt.

– Det är ju en sak vi får ta ställning till när vi ser över det här. Och det är för tidigt att säga exakt hur det kommer att göras.

Men den här utredning var ju väldigt tydlig, borde man inte tagit tag i det då?

– Vi kommer att titta på den utredningen givetvis nu när vi ser över det, säger Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".