Anmälningarna om mobbning ökar

Anmälningarna om mobbning ökar

1:50 min

Anmälningarna om kränkande behandling på skolorna ökade 2015 med 17 procent och jämfört med året dessförinnan. 1 533 anmälningar gjordes förra året.

Det visar färska siffror från Skolinspektionen och enligt barn- och elevombudet där, Caroline Dyrefors Grufman, är de dagliga kränkningarna som vissa elever utsätts för ett misslyckande.

– Sen barn och elevombudet inrättades 2006 så har antalet anmälningar ökat successivt men de här 17 procenten för 2015 är en relativt hög siffra. Jag har ingen grund att påstå att ökningen beror på en försämring av vår svenska skola men det är ju inte så att alla elever känner till möjligheten att göra en anmälan. Det finns ett stort mörkertal med barn och elever som dagligen blir utsatta för kränkningar i vår skola och det är ett misslyckande.

De allra flesta anmälningarna handlade om barn i grundskolan, som hade blivit kränkta av andra elever men så många som 40 procent av anmälningarna handlade om barn som uppgav att de hade blivit kränkta av skolpersonal. Det tycker Caroline Dyrefors Grufman är extra anmärkningsvärt.

– Det är ju så att för de barn elever som enligt skollagen måste gå till skolan och om man då blir utsatt för en kränkande behandling av sin lärare eller någon annan på skolan så är det som jag ser det en dubbel kränkning för den eleven och det är noll tolerans som gäller mot kränkande behandling.

De som har ansvaret för att se till att inga elever kränks i skolan är skolhuvudmannen, i många fall finns de att finna inom kommunens skolförvaltning, en förvaltningschef där och ytterst kommunfullmäktige eller en huvudman på en privat skola ytterst där skolans styrelse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista