Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Ylva Johansson vill förenkla anställningsstöd

2:30 min

I diskussionerna om hur nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden lanserar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson nu idén att förenkla anställningsstöden till arbetsgivare som anställer personer som har svårt att få jobb. Bland annat vill hon göra stöden färre.

Om anställningsstöden användes mer tror  Ylva Johansson fler nyanlända skulle få arbete. 

– När vi har många nytillträdande på arbetsmarknaden som har låg utbildning eller som saknar arbetslivserfarenhet måste man vara beredd att diskutera lönekostnader. Det finns ju i dag stöd ifrån staten som arbetsgivarna tycker är för krångliga, och det vill jag gärna förenkla, säger hon. 

Nystartsjobb, yrkesintroduktion, särskilt anställningsstöd, instegsjobb, traineejobb - ja listan är lång på olika anställningsstöd som arbetsgivare kan ansöka om ifall de anställer någon som har svårt att konkurrera om vanliga jobb. 

Den senaste tiden har det kommit flera förslag om låglönejobb för nyanlända och unga. Den vägen vill Ylva Johansson inte gå. Arbetsmarknadsministern vill i stället diskutera med arbetsgivarna hur anställningsstöden kan förenklas.

– Jag vill att lönestöden ska användas och jag är beredd att lyssna på alla förslag som arbetsgivarna kan ha för hur vi ska förenkla detta.

Är det något särskilt stöd som du vill förändra? 

– Det finns nog lite för många stöd och jag tror vi skulle behöva lite mer enhetlighet. 

I debatten om låglönejobb hänvisar ofta de som inte vill ha lägre löner till anställningsstöden. Om lägre kostnader skulle fungera skulle stöden där staten betalar upp till 80 procent användas mer, är argumentet. 

Motargumentet från arbetsgivarna är att stöden är för krångliga. Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, välkomnar inviten från Ylva Johansson.

– Det var ju en vind signal hon skickade där. De behöver bli enklare att förstå och att använda sig av, säger han.

Vad är det som är så krångligt?

– Om du tänker dig en liten arbetsgivare som ska tränga in i alla de olika stöd som finns, jag tror det är uppåt 20 olika, och alla de förutsättningar som gäller för vem som kan få dem och när man kan få dem så är det inte särskilt lätt. Det upplevs som väldigt krångligt och man avstår.

Både Centerpartiet och Liberalerna har hotat att lagstifta om låglönejobb om inte parterna kommer överens om lägre löner för nyanlända. Det kallar Ylva Johansson för en farlig väg, men Svenskt Näringslivs Peter Jeppsson tror att lagstiftning kan bli nödvändigt.

– När vi tar upp den här frågan med LO så finns det ingen vilja alls att föra någon diskussion kring detta. Vår slutsats blir att om inte problemet ska växa oss över huvudet måste kanske lagstiftaren ta tag i det i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista