Ett amerikanskt F16-stridsplan. Foto: Jacques Brinon/Scanpix.

USA bombade IS-mål i Libyen

Amerikanska stridsplan har attackerat ett av terrorgruppen Islamiska statens läger nära staden Sabratha, väster om Tripoli, enligt The New York Times.

Målet för attacken, som enligt nyhetsbyrån AFP krävt minst 40 människoliv, var den högt uppsatta ledaren Noureddine Chouchane, som uppges ha kopplingar till de två stora terrordåden i Tunisien förra året.

Huruvida terroristledare finns bland de dödade är inte klarlagt, enligt tidningen.

En amerikansk talesperson säger till nyhetsbyrån AFP att det är sannolikt att en högt uppsatt ledare inom IS dödades vid attacken.

Flygattackerna kommer efter att den amerikanska presidenten Barack Obama sagt att landet kommer att ge sig på IS var de än dyker upp.

– Vi kommer att fortsätta att vidta åtgärder när vi har en tydlig plan och ett tydligt mål i åtanke. Får vi chansen att förhindra att IS borrar sig in i Libyen, så tar vi den, sade Obama på en presskonferens tidigare i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".