Uzbekistans president Islam Karimov och hans dotter Gulnara Karimova. Foto: Mikhail Metzel/Alexander Zemlianichenko/TT. Montage: Sveriges Radio.
Uzbekistans president Islam Karimov och hans dotter Gulnara Karimova. Foto: Mikhail Metzel/Alexander Zemlianichenko/TT. Montage: Sveriges Radio.

Teleoperatör får rekordhöga böter för korruptionsbrott

3:08 min

Den norsk-ryska teleoperatören Vimpelcom har gått med på en förlikning på 6.7 miljarder kronor för korruptionsbrott som begåtts i samband med att företaget etablerade sig i Uzbekistan. Hälften av böterna går till nederländska myndigheter och den andra halvan till justitiedepartementet och finansinspektionen i USA.

Även svenska Telia Sonera ingår i en liknande process och löper stor risk att få betala höga böter.

Precis som Telia Sonera betalade Vimpelcom ut miljardbelopp till företag med nära koppling till den uzbekiska diktatorns familj. Företaget har tidigare sagt att det handlat om köp av telekomlicenser men medger nu att det gjort sig skyldigt till korruptionsbrott.

I domstolsdokumenten framgår att även Telia Sonera och ryska teleoperatören MTS anklgas för liknande brott. Tillsammans ska de tre bolagen ha betalat ut omkring 7,5 miljarder kronor till företag med koppling till den uzbekiske diktatorns familj, uppger amerikanska myndigheter.

Att förlikningen sker i en domstol i New York beror på att Vimpelcom anses ha en viss koppling till USA. Bland annat är Vimpelcom börsnoterat på Nasdaq i New York, dessutom genomfördes vissa av transaktionerna i samband med etableringen i Uzbekistan genom amerikanska banker. Vimpelcom har dessutom ett dotterbolag i Nederländerna som äger koncernens verksamhet i Uzbekistan vilket förklarar att halva förlikningssumman går till det landet.

Även Telia Sonera riskerar att få höga böter. En liknande process som den mot Vimpelcom pågår i samma domstol i New York och åklagarna anklagar Telia Sonera för ungefär samma brott. Telia Sonera äger precis som Vimpelcom sin verksamhet i Uzbekistan via Nederländerna. Kopplingen till USA är mer oklar men Telia Sonera köpte sin verksamhet i Uzbekistan från ett amerikanskt bolag. Dessutom har den svenska teleoperatören formellt sett varit börsnoterat i USA fram till september 2007.

Beslut om en eventuell förlikning kan komma senare i år för Telia Sonera, enligt vad Ekot erfar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista