En polis med hund i ett tomt registreringstält för asylsökande vid den slovenska gränsen.
En polis med hund i ett tomt registreringstält för asylsökande vid den slovenska gränsen. Foto: Ronald Zak/TT

Österrikes kritiserade asylkvot trädde i kraft

1:33 min

Max 80 personer per dag får söka asyl i Österrike. Från och med idag gäller dagkvoten som har fått hård kritik av EU-kommissionen.
Den österrikiska inrikesministern tillbakavisar kritiken och säger att den är visserligen högljudd men inte korrekt.

I ett brev till inrikesminister Johanna Mikl-Leitner skriver EU:s migrationskommissionär Avramopoulos att åtgärden strider mot Österrikes åtaganden enligt Europeisk och internationell rätt.

Från EU-kommissionen hörs också oro för en humanitär katastrof i de Balkanländer där flyktingar nu blir strandade för att de inte kommer vidare.

Men sedan klockan 8 i morse får inte in mer än 80 personer, som har för aviskt att söka asyl i landet passera gränsen per dag. Övriga visas tillbaka till Slovenien varifrån de flesta kommer.

För att förhindra nya flyktingrutter bygger Österrike också ut sina kontrollstationer på gränsen till Italien och Ungern.

Den snabba vändningen i flyktingpolitiken är svaret på ett växande opinionstryck efter att Österrike förra året tog emot 90 000 flyktingar. För i år har man satt ett tak vid 37 500 asylsökande.

Tysklands förbundskansler Merkel förlorar en viktig partner i den krympande kretsen av villiga och hennes ansträngningar för en gemensam Europeisk lösning ser ut att ha allt svårare att nå framgång.

Den österrikiska inrikesministern säger visserligen att hon fortfarande står bakom en gemensam lösning men att det krävs nationella åtgärder för att öka trycket på mindre samarbetsvilliga länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista