Förödelse efter anfallet. Foto: Sabratha Municipal Council
1 av 2
Förödelse efter anfallet. Foto: Sabratha Municipal Council

USA attackerade IS i Libyen

Över 40 människor dödades i amerikanska flygattacker nära staden Sabratha, väster om Tripoli. Målet med attackerna ska ha varit en IS-bas i området där arkitekten bakom flera blodiga terrordåd i Tunisien ska ha befunnit sig.

Strax före gryningen hörde vittnen minst tre flygattacker i tät följd. Amerikanska försvarskällor uppger för nyhetsbyråer att det var amerikanskt stridsflyg som attackerade.

Bilder från platsen visar förstörda byggnader och, bland pulvriserad betong och bråte, mängder med IS-propaganda. En källa i Sabratha uppger för Ekot att dödstalet kan stiga. Hela dagen har kroppar hittats i rasmassorna.

Det attackerade området nära det antika Sabratha är en större farm som under en tid fungerat som IS-bas och träningsläger.

Dit har flera hundra tunisier kommit för att utbildas, bland annat de som utförde attacken mot Bardomuseet i Tunis förra året då 24 människor dödades och mannen bakom attacken på en strand och ett hotell i Sousse då 39 människor dödades.

En av ledarna för basen kallar sig Noureddine Chouchane, han tros vara tunisier och den som planerade dåden i Tunisien.

Förutom själva IS-basen ska han ha varit huvudmålet i de amerikanska attackerna.

Amerikanska försvarskällor uppger för nyhetsbyråer att han troligen dödades, men det finns ännu ingen säker identifiering.

De flesta IS-medlemmar som dödades i morgonens flygattacker var tunisiska medborgare, men även en jordanier ska ha dödats. Det finns inga uppgifter om civila dödsoffer.

IS har vuxit kraftigt i Libyen. Ekot kunde tidigare i dag berätta att de gått från några hundra extremister till över 3000 på bara några veckor.

USA har tidigare slagit till mot enskilda terrorledare i Libyen, första gången de slog till mot IS var i november då en av ledarna bakom morden på 21 kristna egyptier i Libyen dödades i en flygattack.

USA har noga övervakat IS aktiviteter i Libyen, de har också haft soldater på marken som under några månaders tid tagit sig in och ut ur landet för rekognosering.

Även om IS haft svårt att inta nya områden med samma snabbhet som de verkat i Syrien och Irak, kontrollerar de områden i främst centrala Libyen. Morgonens attack var det enskilt största slaget mot IS verksamhet i Libyen hittills, räknat i antalet döda.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista