En varningsskylt med texten "olycka" står vid en snöig väg där det bildats en bilkö. Foto: Pontus Stenberg/TT.

Polisen sämre på att rapportera allvarligt skadade

2:22 min

Antalet döda i trafiken förra året var 260 personer vilket var något färre än året före. Och antalet allvarligt skadade i trafiken ser ut att minska kraftigt enligt Transportstyrelsens siffror. Men den siffran går inte att lita på säger Transportstyrelsen själva.

Karta: Rapporterade trafikolyckor 2015

Polisen och sjukhusens rapportering av olyckorna har har blivit så dålig att man nu överväger att helt sluta rapportera om allvarligt skadade i trafiken.

– Vi får inte jämförbara siffror. Vi vet ju inte om en nedgång beror på rapporteringsgraden blivit sämre eller om trafiksäkerheten faktiskt blivit bättre, säger Peter Larsson.

Den svenska trafikolycksstatistiken går tillbaka över fyrtio år och är ur ett internationellt perspektiv ovanligt detaljerad. Grunden har varit att både sjukhus och polis rapporterat in till Transportstyrelsens system om olyckor men sedan några år tillbaka har rapporteringen haltat betänkligt. 2013 införde polisen ett nytt ärendehanteringssystem som inte fungerade.

Men trots att det nu är skrotat fortsätter polisens siffror att lämna en hel del att önska, enligt Transportstyrelsen. Trafikpolisen Kent-Owe Johansson från Uddevalla menar att den nya polisorganisationen nedprioriterat trafiksäkerhetsarbetet.

– Alla poliser i yttre tjänst ska hålla på med trafiksäkerhetsarbete om tid finnes. Tyvärr har vi lärt oss med tiden, att om det inte finns särskilda avdelningar som skall hålla på med detta jämt, så har det en förmåga att rinna ut i sanden, säger Kent-Owe Johansson, trafikpolis.

Nu har även sjukhusens rapportering blivit sämre. Så dålig att Transportstyrelsen inte vill jämföra förra årets siffror med tidigare års statistik. Polisen ska egentligen enligt lag rapportera in olycksstatistiken och Peter Larsson tycker att det även borde gälla sjukhusen.

- Det skulle vara ett sätt att kanske få en bättre inrapportering, säger Peter Larsson.

Nu är bortfallet är så stort att det kan få påverkan på det framtida trafiksäkerhetsarbetet, menar han.

– Har man inte tillräcklig data är det svårt att skaffa sig en ordentlig och heltäckande bild av trafikskadeproblemen. Det gör i sin tur att det blir svårare att göra rätt prioriteringar, att veta vad det är vi ska göra i trafiksäkerhetsarbetet, säger Peter Larsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista