Eva Finné är chefsåklagare.
Eva Finné är chefsåklagare. Foto: Sanna Lennartsson / TT
Läs mer på Ekots specialsajt om kvinnoregistret.

Kvinnoregistret: Inget åtal trots olaglig registrering

2:12 min

I mer än tio år registrerade Stockholmspolisen tusentals kvinnor som anmält att de blivit misshandlade av någon närstånde. Efter Ekots avslöjande slog Datainspektionen fast att kvinnoregistret var olagligt och regeringen bad de drabbade kvinnorna om ursäkt. Men ingen av de inblandade poliserna ställs till svars. Internutredningen har nu lagts ner.

Gå till: Ekots specialsajt om kvinnoregistret

I det så kallade kvinnoregistret skrev polisen i hemlighet känsliga uppgifter om tusentals kvinnor som anmält att de blivit misshandlade av någon närstående. "Psykopatvarning", "mytoman", "psykiskt instabil" - var några av de kränkande omdömen som fanns i registret.

I somras riktade Datainspektionen i ett beslut "mycket skarp" kritik mot Polismyndigheten. På en rad punkter fick Polisen klander. Bland annat konstaterade Datainspektionen att registret var olagligt och inte fick användas.

Men någon polis kommer alltså inte att ställas till svars för den olagliga registreringen. Chefsåklagare Eva Finné, som i drygt ett år utrett kvinnoregistret, har nu lagt ner Polisens internutredning.

– Tjänstefel är inte straffbart om det anses som ringa. Jag har sett det på det här som att det är ringa tjänstefel, säger Eva Finné.

Datainspektionen slår fast att det här registret är olagligt, men ingen ställs till svars för det. Hur går det ihop?

– Jag gör en straffrättslig bedömning. Datainspektionen gör en bedömning efter sin lagstiftning.

Så för att en sak är olaglig, betyder inte att någon gjort något olagligt?

– Det behöver inte vara någon som gjort något brottsligt, säger Eva Finné.

Chefsåklagaren säger att hon hittat flera brister och tveksamheter under utredningen. Bland annat hur polisen använt så kallat känsliga personuppgifter som etniskt uprsprung, religiös uppfattning, sexuell läggning i registret. Att registreringen av kvinnor till viss del förts helt utan lagstöd.

I sitt nedläggningsbeslut skriver Eva Finné det hela beror på organisatoriska brister och dålig kunskap inom polisen. Men vem som bär ansvaret har hon inte granskat.

– Det går jag inte in på. Det ingår i min bedömning att de fel som förekommit har sin grund i detta.

Varför ska ingen ställas till svars för det?

– Därför att allt som är fel är inte staffbart, säger Eva Finné.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista