Byggarbetare Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Norge
Foto: TT

Byggarbetsgivare kräver lägre löner

1:56 min

I dag växlar fack och arbetsgivare i byggbranschen krav med varandra i avtalsrörelsen. Som svar på fackets krav på lönehöjningar vill arbetsgivarsidan frysa de lägsta lönerna. 

Dessutom vill arbetsgivarna införa en ny anställningsform med lägre löner för långtidsarbetslösa och nyanlända.

– De ska kunna assistera tjänstemän till exempel men också vara handräckning ute på arbetsplatsen. Enklare arbetsuppgifter men man ska kunna göra dem säkert och tryggt, något som bidrar i syfte att så småningom få ett jobb, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges byggindustrier.

Byggarbetsgivarna sällar sig nu till dem som vill ha lägre löner för att få in nyanlända i jobb. Den typ av hantlangare som i så fall ska återinföras på byggen ska få så kallade introduktionsanställningar i 18 månader.

Lönen ska vara 65 procent av lägstalönen som ligger på knappt 26 000 kronor i månaden för en yrkesutbildad byggnadsarbetare.

– Det innebär en lön på 16 000 – 17 000 kronor i månaden, säger Mats Åkerlind.

Hur tror du att det kommer att påverka resten av lönerna i byggbranschen?

– Jag tror inte att det påverkar någonting alls. Det är snarare så att de som har en utbildning och kompetens kommer att behålla sina villkor och utveckla dem ytterligare.

Lönerna är den främsta stridsfrågan när byggförhandlingarna nu drar igång på allvar. Arbetsgivarna vill ha månadslön i stället för ackord och frysa lägstalönerna.

Facket Byggnads kräver mer än vad andra förbund har gjort och vill se löneökningar på 3,2 procent. Så här sa fackets ordförande Johan Lindholm när lönekraven presenterades.

– Vi har en byggbransch som går väldigt bra just nu. De som arbetar ihop det är våra medlemmar ute på arbetsplatserna, och det är i högsta grad rimligt att de ska få ta del av det.

Med marknadskrafterna i ryggen vill alltså facket försöka höja lönerna mer än andra när avtalet löper ut den 31 mars, men det säger Mats Åkerlind på Sveriges byggindustrier bestämt nej till.

– Vi kommer inte teckna några avtal på annan nivå än den som sätts inom industrin.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista