spegling i fönster av Telia Soneras huvudkontor i Stockholm
Mycket kan hända gällande Telia Soneras engagemang i Centralasien under 2016, tror analytiker. Foto: Magnus Hjalmarson/TT

Telia Sonera hoppas på snabbt beslut om USA-böter

2:27 min

Telia Sonera anklagas av amerikanska myndigheter för att precis som Vimpelcom ha betalat mutor på miljardbelopp i samband med att bolaget etablerade sig i Uzbekistan.

Efter att den norsk-ryska teleoperatören gått med på att betala böter på nästan sju miljarder kronor för mutbrott hoppas Telia Sonera att det snart ska komma ett beslut även i den svenska teleoperatörens fall.

– Vi är uppenbarligen inte så långt komna som Vimpelcom eftersom vi inte ens fått någon indikation på hur en process mot oss kommer att sluta, säger Jonas Bengtsson, chefsjurist på Telia Sonera.

Han hoppas att processen ska vara klar i år.

Både Vimpelcom och Telia Sonera betalade miljardbelopp för telelicenser i Uzbekistan under åren 2006-2012. Pengarna gick till ett företag som kontrollerades av personer som stod nära den uzbekiske diktatorns familj.

Vimpelcom har medgett att en stor del av dessa betalningar var mutor.

Bötesbeloppet på motsvarande 6,7 miljarder kronor går i lika delar till nederländska och amerikanska myndigheter.

Telia Soneras chefsjurist Jonas Bengtsson är inte förvånad över beloppet som fastställdes genom förlikning i en domstol i New York.

– Det är oerhört stora belopp men sådana blir konsekvenserna i de här situationerna, säger Bengtsson.

Nu spekulerar investerarna om hur höga böter Telia Sonera kommer få betala i den process som pågår i samma domstol i New York. För det är sannolikt att det blir höga böter efter en förlikning även för den svenska teleoperatören.

– Det finns många likheter mellan fallen, det gäller samma land, men det finns också mycket som skiljer. En skillnad är att Vimpelcom är ett företag som är börsnoterat i USA och det var länge sedan Telia Sonera var det, säger Bengtsson.

Telia Sonera samarbetar fullt ut med amerikanska myndigheter trots att det inte är står helt klart varför mutbrotten hamnat i domstol i USA med tanke på bolagets svaga koppling till landet.

– Vi har inte ifrågasatt om det finns formella grunder för åtal, men sedan är det så att det inte finns några nära kopplingar mellan Telia Sonera och USA, säger Telia Soneras chefsjurist.

Att även nederländska myndigheter är inblandade i processen mot Telia Sonera beror på att bolaget äger sin verksamhet i Uzbekistan via ett dotterbolag i Nederländerna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista