Mobbning
Foto: TT

55 000 skolbarn mobbas trots nolltolerans

"Cirka 55 000 elever utsätts för mobbning"
1:38 min

Varje år mobbas runt 55 000 barn i skolan. Detta trots att det enligt skollagen råder nolltolerans mot kränkningar i skolan.

Lars Arrhenius, generalsekreterare på organisationen Friends, som arbetar mot mobbning tycker varken att kommuner eller regering gör tillräckligt för att minska mobbningen i skolorna.

– Det rör sig om cirka 55 000 elever som under ett år utsätts för mobbning. De som har ett stort ansvar är kommunerna men sen kan man ju också säga att regeringen och utbildningsdepartementet också har ett ansvar, säger Lars Arrhenius.

I dag kom skolinspektionen med siffror som visar att anmälningarna av kränkande behandling av skolelever har ökat med 17 procent 2015 jämfört med året dessförinnan. Anmälningarna ökade till 1 533 och mörkertalet är stort.

Enligt Friends är det alltså runt 55 000 elever som kränks vid upprepade tillfällen trots att nolltolerans råder och den siffran är, enligt Friends konstant.

Utbildningsminister Gustav Fridolin är medveten om problemen men han menar att de kommer att ta tid att åtgärda.

– Det är någonting vi måste ta på största allvar. Därför har vi byggt ut ett stort nationellt skolutvecklingsprogram som handlar om att sprida goda exempel från de skolor där vi vet att det här arbetet fungerar riktigt bra, säger Gustav Fridolin.

Enligt Fridolin är det ingenting som går att åtgärda snabbt.

– Det här är ingen "quick fix", det här är någonting som alla rektorer och lärare som gör ett gott jobb brottas med varje dag. Men de verktyg som de som har lyckats har hittat de måste vi sprida och det är det vi jobbar med, säger Gustav Fridolin.

Men Lars Arrhenius tycker inte att regeringen gör tillräckligt för att minska mobbningen i skolorna.

– Det har pågått under så lång tid och siffrorna är desamma och det visar att man inte prioriterar det här i tillräckligt hög grad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".