Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

55 000 skolbarn mobbas trots nolltolerans

Publicerat fredag 19 februari 2016 kl 16.58
"Cirka 55 000 elever utsätts för mobbning"
(1:38 min)
Mobbning
Foto: TT

Varje år mobbas runt 55 000 barn i skolan. Detta trots att det enligt skollagen råder nolltolerans mot kränkningar i skolan.

Lars Arrhenius, generalsekreterare på organisationen Friends, som arbetar mot mobbning tycker varken att kommuner eller regering gör tillräckligt för att minska mobbningen i skolorna.

– Det rör sig om cirka 55 000 elever som under ett år utsätts för mobbning. De som har ett stort ansvar är kommunerna men sen kan man ju också säga att regeringen och utbildningsdepartementet också har ett ansvar, säger Lars Arrhenius.

I dag kom skolinspektionen med siffror som visar att anmälningarna av kränkande behandling av skolelever har ökat med 17 procent 2015 jämfört med året dessförinnan. Anmälningarna ökade till 1 533 och mörkertalet är stort.

Enligt Friends är det alltså runt 55 000 elever som kränks vid upprepade tillfällen trots att nolltolerans råder och den siffran är, enligt Friends konstant.

Utbildningsminister Gustav Fridolin är medveten om problemen men han menar att de kommer att ta tid att åtgärda.

– Det är någonting vi måste ta på största allvar. Därför har vi byggt ut ett stort nationellt skolutvecklingsprogram som handlar om att sprida goda exempel från de skolor där vi vet att det här arbetet fungerar riktigt bra, säger Gustav Fridolin.

Enligt Fridolin är det ingenting som går att åtgärda snabbt.

– Det här är ingen "quick fix", det här är någonting som alla rektorer och lärare som gör ett gott jobb brottas med varje dag. Men de verktyg som de som har lyckats har hittat de måste vi sprida och det är det vi jobbar med, säger Gustav Fridolin.

Men Lars Arrhenius tycker inte att regeringen gör tillräckligt för att minska mobbningen i skolorna.

– Det har pågått under så lång tid och siffrorna är desamma och det visar att man inte prioriterar det här i tillräckligt hög grad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".