Brittiska premiärministern David Cameron på en enskilt möte med EU:s ordförande Tusk och kommissionsordförande Juncker under fredagen.
Brittiska premiärministern David Cameron på ett enskilt möte med EU:s ordförande Tusk och kommissionsordförande Juncker under fredagen. Foto: FRANCOIS LENOIR/TT

Oenigheten stor på EU-toppmötet i Bryssel

Ekots Herman Melzer: En inskränkning i rörelsefriheten
2:39 min

EU-toppmötet där EU:s ledare har tänkt enas om förutsättningarna för ett framtida brittiskt EU-medlemskap, har skjutits upp gång på gång under fredagen.

Den ursprungliga planen gällde att mötet skulle återupptas 09.00 på fredagsmorgonen men efter att mötesstarten senarelagts fem gånger, är det oklart när mötet ska börja igen. Enligt uppgifter från EU:s ordförande Donald Tusk:s presstalesperson, handlar det om att EU-ledarna ska samlas för middag. Det som skulle ha blivit ett frukostmöte med engelsk frukost har nu istället förvandlats till middag.

Tidigare under fredagen hade flera EU-länder egna möten med EU:s ordförande Tusk och kommissionsordförande Juncker.

Det är framför allt tre frågor som EU-länderna inte kunnat enas om:

• Storbritanniens undantag från socialförsäkringssystemet.
Storbritanniens premiärminister David Cameron vill kunna göra undantag för EU-medborgare som lever och arbetar i Storbritannien. Totalt är målet för Cameron att kunna frångå det ordinarie systemet i upp till 13 år.
Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern vill inte acceptera mer än fem år. Under natten mot fredagen föreslog Tysklands förbundskansler Angela Merkel nio år som en kompromiss.

• Barnbidraget för EU-medborgare.
Frågan gäller om barnbidrag inom EU ska anpassas efter varje lands kostnadsnivå, och om det ska gälla alla EU-länder. Det vill säga: en familj från ett annat land måste bosätta barnen i Storbritannien för att få barnbidrag på den nivån, om barnen bor kvar i hemlandet ska bidraget ligga kvar på den nivån som gäller där. Särskilt Danmark driver frågan att alla EU-länder ska kunna anpassa kostnadsläget. Att en överenskommelse ska gälla alla EU-länder är inte nödvändigt enligt britterna.

• Finansmarknadsregler.
Storbritannien kräver undantag från vissa regler, vilket exempelvis Frankrike och Luxemburg inte vill gå med på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".