EU-toppmöte 2016 Brexit
Foto: AP

Europas ledare nöjda med avtal

0:32 min

Storbritannien har fått undantag från EU:s regler, men bara 7 år i stället för 13, som de begärde.

–Vi har ett bra avtal, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron.

EU:s regeringschefer gjorde strax före klockan 23 upp om vilka villkor som ska gälla för Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU.

EU:s ordförande Donald Tusk har bekräftat att EU:s 28 regeringschefer är överens.

Uppgörelsen innebär att Storbritannien har rätt att använda möjligheten att försämra invandrade arbetares löneförmåner under sju års tid. Sjuårsperioden kan inte förlängas. Premiärminister David Cameron hade från början begärt möjlighet till förlängning.

Försämringen av invandrade arbetares villkor kan alltså användas under sju års tid. Men en enskild arbetstagare kan bara få försämrade villkor under sammanlagt fyra år.

Från den 1 januari 2020 blir det också möjligt att indexera barnbidrag. Det innebär till exempel att om en polack arbetar i Storbritannien och har barn i Polen så kommer storleken av barnbidraget bara att vara den summa som motsvarar levnadsstandarden i Polen.

Möjligheten att indexera barnbidragen på det här sättet gäller alla EU-länder.

I överenskommelsen ingår också att för banker och finansinstitutioner ska lika konkurrensvillkor gälla mellan länder som är med i euron och länder som inte är med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista