Charlottenbergs shoppingcenter.
Charlottenbergs shoppingcenter är tre år gammalt och har gett kommunen ett uppsving. Foto: Cecilia Möller.

Gränshandeln går som tåget

1:09 min

Satsningarna på gränshandeln med Norge fortsätter, trots den ekonomiska avmattningen i Norge.

Monica Nyland, chef för Olav Thons shoppingcentrum i Charlottenberg, vill bygga ut det redan stora centrumet.

– Vi tror mycket på gränshandeln. Vi har många aktörer som vill öppna här, och vi behöver få in fler affärer för att bredda utbudet och förbättra konkurrenskraften för kunder från Osloområdet.

65 butiker finns i shoppingcentret, men planer på att bygga ut det finns och ansökan är inlämnad. Det är inte det enda shoppingcentret i Charlottenberg, och det finns flera längs gränsen mot Norge. Flera av dem ägs av bolaget Olav Thon.

Trots att den norska kronan tappade i värde jämfört med kronan förra året är det så mycket billigare i Sverige att det lönar sig för norrmän att åka hit.

–Bara på tobaken sparar man mycket, ett paket cigaretter kostar 240 kronor i Norge, säger en av alla norska shoppingturister i Charlottenberg.

För Eda kommun, där Charlottenberg ligger, betyder gränshandeln mycket: många arbetstillfällen - inte bara i handeln, utan också kringtjänster som städning och hantverkstjänster.

Tack vare det högre invånarantalet förra året har nu kommunens bostadsbolag för första gången på länge byggt nya lägenheter, säger Hans Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Eda.

– Innan shoppingcentren kom hade vi tomma lägenheter. Tanken var att de kanske skulle rivas. Nu bygger vi nytt för första gången på länge, så det har gett ett uppsving för hela kommunen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista