Den brittiske premiärministern David Cameron under en presskonferens efter EU-toppmötet.
Efter ett EU-toppmöte på övertid kunde en nöjd brittisk premiärminister berätta om resultatet. Foto: Geert Vanden Wijngaert

David Cameron: Britterna måste bestämma sig

1:36 min

Det blev en överenskommelse i Bryssel sent i går kväll efter långa och utdragna förhandlingar om det framtida brittiska EU-medlemskapet.

Därmed väntas det också bli en folkomröstning i Storbritannien i slutet av juni om man ska vara kvar eller lämna EU.

Den brittiske premiärministern David Cameron var mycket nöjd efter att förhandlingarna var klara.

– Under den senaste timmen har jag förhandlat fram en överenskommelse för att ge Storbritannien en särskild status inom den Europeiska unionen. Den här överenskommelsen uppfyller också det som jag utlovade i början av den förhandlingsprocessen, sade en mycket nöjd David Cameron.

Avtalet kommer vara grunden inför britternas folkomröstning om det framtida EU-medlemskapet, en folkomröstning som väntas i slutet av juni.

– Britterna måste nu bestämma sig för om att stanna kvar i en reformerad europeisk union, eller går ur. Det här ett tillfälle som bara sker en gång för varje generation att bestämma ödet för vårt land, säger David Cameron.

Uppgörelsen innebär att Storbritannien har rätt att använda möjligheten att försämra invandrade arbetares löneförmåner under sju års tid. Premiärminister David Cameron hade dock velat ha ännu längre.

Dock kan en enskild arbetstagare bara få försämrade villkor under sammanlagt fyra år.

Från den 1 januari 2020 blir det också möjligt att indexera och anpassa barnbidragen inom EU. Det innebär till exempel att om en polack arbetar i Storbritannien och har barn i Polen så kommer storleken av barnbidraget bara att vara den summa som anses motsvara levnadsstandarden i Polen.

I överenskommelsen ingår också att för banker och finansinstitutioner så ska lika konkurrensvillkor gälla mellan de länder som är med i euron och de länder som inte är med som tillexempel Storbritannien och Sverige.

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är bra att det brittiska avtalet är i hamn.

– Jag är lättad och nöjd över att vi nu till sist har nått en bra överenskommelse. Det vi nu har kommit överens om visar att medlemsländerna har ansträngt sig till sitt yttersta för att hålla samman den här unionen i en mycket svår och prövande tid, säger han till Ekot.

– Det är oerhört viktigt att vi har lyckats med detta. Nu har vi tillsammans lagt en grund för premiärminister David Cameron att framgångsrikt driva sin kampanj för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskaps, säger statsminister Stefan Löfven.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista