Den republikanske kandidaten Donald Trump. Foto: Patrick Semansky/TT.
Den republikanske kandidaten Donald Trump. Foto: Patrick Semansky/TT.
De amerikanska primärvalen

Slut på friden: Nu går Trumps motståndare till attack

3:36 min

Donald Trumps motståndare i kampen om presidentkandidaturen har bytt taktik - från att lämna honom i fred, till att angripa honom. Men hittills har det inte fått avsedd effekt, Trump leder i opinionsmätningarna inför dagens primärval i delstaten South Carolina.

Kritiken mot att Donald Trump är en "opålitlig konservativ" återkommer just nu gång på gång från de övriga presidentaspiranterna.

"Han är inte konservativ, han har kapat vårt parti," sa till exempel Jeb Bush om Donald Trump häromdagen i South Carolina. Och i en tv-annons från en annan medtävlare, Ted Cruz, är budskapet detsamma: "Liv, äktenskap, religiös frihet - vi kan inte lita på Donald Trump i de här viktiga frågorna".

I annonsen spelar Ted Cruz också upp ett tidigare uttalande från Trump, där han uppger att han är för abort.

Även Marco Rubio försöker angripa Trump, inte minst för att kunna för lite om utrikespolitik. "Donald Trump har noll erfarenhet," säger Rubio, "att förhandla om att bygga hotell i ett annat land är inte utrikespolitisk erfarenhet".

Från att i stort sett låtit Donald Trump vara i fred från angrepp, har nu alltså hans motkandidater bytt strategi. Men frågan är om det är för sent för att stoppa honom.

Den seger som Trump verkar ha som i en liten ask i South Carolina skulle ge honom ytterligare vind i seglen, inte minst i de sydstater som ska rösta härnäst på den så kallade "Super Tuesday". 

Ted Cruz ser ut att knappa in, men medan Trump vinner väljare i alla grupper, inte enbart de lågutbildade vita som oftast räknas in i hans supporterskara, så ligger Cruz styrka bland de konservativa religiösa. Det gör honom mer sårbar, längre fram i kampanjen.

Donald Trumps motkandidater var sena med att svara på hans oförskämdheter, men också med att ifrågasätta Trumps kontroversiella politiska ståndpunkter i den mån de inte delade dem.

John Kasich var först med att säga emot och så småningom också Jeb Bush. Ingen har heller pressat Trump särskilt hårt att förklara hur han ska genomföra eller betala sina stora löften - frågor som Trump också oftast tillåts vifta undan från journalister.

När kampen nu hårdnar om väljarna är Ted Cruz den som har svängt mest i attityden till Trump: från prisande vänskap till ifrågasättande av både trovärdighet och kompetens. 

När Trump häromdagen hävdade att förre presidenten George W Bush ljög i samband med Irakkriget, ifrågasatte Cruz om Donald Trump skulle kunna vara överbefälhavare.


– Jag måste säga, att en republikansk kandidat som låter förstå att vi borde ha åtalat George W Bush, det får mig att ifrågasätta hans omdöme.

Valresultatet i South Carolina vet vi natten till söndag, men det är redan klart att Trump går vidare som en av de starkaste kandidaterna. 

Det hade kanske sett annorlunda ut om de andra inte hade tagit så lätt på honom under så lång tid, tror väljaren Jeff Mobley i South Carolina, som är på ett möte med Marco Rubio. Han tillägger dock att angrepp samtidigt kan vara en strategi som straffar sig.

– Det verkar som att attacker bara hjälper Donad Trump att få ännu mer uppmärksamhet, så det är ett tveeggat svärd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista