Bolivias president ler under sin avslutande valkampanj.
Bolivias president Evo Morales som vill kunna bli omvald som landets president. Foto: Juan Karita/TT.

Misstänkt korruption i fokus i val i Bolivia

1:59 min

Imorgon hålls en folkomröstning i Bolivia som avgör ifall president Evo Morales, som redan suttit i tre mandatperioder, kan ställa upp även i nästa presidentval.

De senaste veckorna har en misstänkt korruptionsskandal hamnat i fokus för valkampanjen.  

– Jag har varit med om många valkampanjer, men det här är den första där jag inte får prata ideologi utan bara tvingas försvara mig mot lögner och smutskastning, sa Evo Morales när han avslutade sin valkampanj inför folkomröstningen imorgon.

Då avgörs ifall han får ställa upp för ytterligare en mandatperiod, vilket i så fall kräver en ändring i grundlagen.

Ja-sidan, med Morales i spetsen, såg länge ut att vinna, men nu ligger båda sidor jämsides i opinionsmätningarna.  

Anledningen är den misstänkta korruptionsskandal som avslöjades för några veckor sedan, av en journalist med kopplingar till oppositionen. Han visade i sitt tv-program upp en födelseattest på en hittills okänd son som Evo Morales fick 2007, tillsammans med den då 18-åriga Gabriela Zapata.

Zapata är i dag chef för ett kinesiskt byggföretag som fått kontrakt värda flera hundra miljoner dollar av den bolivianska staten, utan upphandling.

Morales hävdade först att paret inte setts sedan 2007 när sonen dog under oklara omständigheter. Men sedan dök det upp bilder på paret från karnevalen förra året, och oppositionen anklagar nu Morales för korruption.

Själv försöker han styra bort uppmärksamheten från skandalen genom att prata siffror.

Under Morales långa tal på kampanjmötet i La Paz pratade presidenten större delen av tiden om alla vägar och motorvägar han byggt under sina 10 år vid makten, och om ännu fler som ska byggas framöver.

– Det här är satsningar som kommer vara kvar när jag är borta, sa Evo Morales, som samtidigt inte alls verkar vilja lämna ifrån sig makten.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista