Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven.
Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven. Foto: Foto: TT.

Oenighet inom S om anpassade barnbidrag

1:16 min

EU-ländernas uppgörelse om nya villkor för Storbritanniens EU-medlemskap innebär att barnbidragen för en invandrad arbetares barn ska anpassas till levnadsstandarden i det land barnet bor i.

Alla länder, inte bara Storbritannien kan utnyttja den här möjligheten. Men statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson är inte helt överens om hur Sverige ska göra.

– Det är klart att om det finns en sådan här möjlighet och många andra länder inför det ska vi naturligtvis titta på om det är någonting som är väl avvägt och införa i Sverige också, säger Magdalena Andersson. 

Något Sverige kan tänka sig, säger hon alltså. Riktigt så lät det inte när Ekot ställde frågan till Stefan Löfven i Bryssel i natt. 

– Det är inget som vi har på förslag att göra utan det finns en möjligt. Länder får avgöra själva. Vi har inga sådana förslag. Nej, svarar Stefan Löfven.

Det EU-länderna kommit överens om är att från den 1 januari 2020 så gäller följande för EU-länders invandrare som arbetar i ett annat EU-land än hemlandet. 

Barnbidrag till barn som bor kvar i hemlandet bara ska betalas ut med en summa som motsvarar hemlandets levnadsstandard. 

Det innebär till exempel att en polack som arbetar i Storbritannien och har barn kvar i Polen bara får ett barnbidrag som i pengar räknat motsvarar levnadsstandarden i Polen.

Men det handlar inte om några stora pengar att tjäna in för statskassan, säger finansminister Magdalena Andersson: 

– I förhållande till vad hela barnbidragen kostar så är det ju rimligen väldigt små summor som det handlar om, samtidigt som det skulle bli ett administrativt väldigt tungrott system, säger Magdalena Andersson.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista