David Cameron. Foto: Mindaugas Kulbis/TT.
Storbritanniens premiärminister David Cameron. Foto: Mindaugas Kulbis/TT.

Nu kan Cameron dra igång ja-kampanjen

3:21 min

Överenskommelsen mellan Storbritannien och EU var en viktig milstolpe för premiärminister David Cameron. Nu kan han dra igång hemmakampanjen på allvar för att Storbritannien ska stanna kvar i EU, konstaterar Brysselveteranen Eva Sjögren.

Kampanjen för ett brittiskt utträde ur EU har länge haft ett försprång, konstaterar Eva Sjögren, direktör och chef för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

– Cameron har ju hängt upp hela sin kampanj på den här omförhandlingen av de brittiska medlemsvillkoren och har inte kunnat starta på allvar förrän avtalet är i hamn. Nu kan det bli en kampanj på lite mer lika villkor, säger Eva Sjöberg.

Ändå lägger han folkomröstningen så snart, förmodligen den 23:e juni, varför det?

– Jag gissar att det i korten ligger att Cameron tror att han har en chans att få hem ett ja. Nu blir det ju så att de som argumenterar för ett utträde kommer att tvingas formulera hur ett sådant Storbritannien skulle se ut – vilket ingen i dag vet – så det blir en uppgift för dem att förklara det, säger Eva Sjöberg.

Hur mycket av en ödesfråga är det här för EU?

– Det är en ödesfråga naturligtvis, det är väldigt många saker som har ställts på sin spets i någon mening. Men det finns ju en tid också efter den här överenskommelsen och nu ska de här detaljerna sättas i lagstiftning. Det skulle jag gissa att man från kommissionens sida kommer att sätta fart med ganska snabbt, för det kommer ta ett tag att harva igenom detaljerna i systemet.

Nu är det ju många som gratulerar från flera håll, eftersom det finns ett intresse av att behålla Storbritannien i EU, men själva folkomröstningen i Storbritannien har man väl ingen riktig makt över?

– Nej och det är ju många som har sagt just det också, att det ju kanske inte är de här detaljerna som är viktiga för folkomröstningen, utan att den kommer att handla om ifall Storbritannien ska vara med eller inte i EU. Den kan också handla om synpunkter på sittande regering, det visar ju tidigare forskning om folkomröstningar, säger Eva Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista