Jaroslaw Kaczynski och Beata Szydlo
Beata Szydlo utses till ny premiärminister i Polen. Foto: Czarek Sokolowski/ TT

Polska möten innan överenskommelse med Storbritannien

1:12 min

Ett av de länder som berörts av de brittiska kraven är Polen, som också hållit flera separata möten med den brittiska regeringen.

Den polska regeringen säger sig vara nöjd med förhandlingarna i Bryssel.

Polen anses ha spelat en viktig roll tillsammans med de övriga centraleuropeiska Visegrad-länderna, med sina enade protester mot planerna från Storbritannien att strypa sociala förmåner för icke-brittiska EU-medborgare i landet.

Även om dessa strypta förmåner fortfarande ingår i det avtal som slöts mellan EU-länderna, så anser sig Polens ledare ha fått löften om att de hundratusentals polacker som bor och arbetar i Storbritannien fortsatt ska vara omhändertagna av samhället där.

"Vi har talat för alla de polacker som får sociala understöd i andra EU-länder", twittrade premiärminister Beata Szydlo sent igår kväll.

Frågan om Storbritanniens relationer med EU är komplex för Polen och andra länder i Centraleuropa.

Det faktum att så många av deras medborgare söker sig utomlands för bättre löner, visar på de problem som regeringarna där fortfarande har i sina egna ekonomier.

Och därför lär inte heller detta avtal minska till exempel polackers önskan om att emigrera till Storbritannien, tror flera bedömare.

Det kan bara ändrade förhållanden på den polska arbetsmarknaden göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista