Fredrik Federley. Foto: Tommy Pedersen/Scanpix

Ris och ros för EU-uppgörelsen

1:45 min

Statsminister Stefan Löfven är bland de lättade efter uppgörelsen om Storbritanniens framtida relation till EU. Vänsterpartiets Jens Holm tillhör kritikerna

Stefan Löfven säger sig vara nöjd över vad han beskriver som en bra överenskommelse.

– Nu har vi tillsammans lagt en grund för premiärminister David Cameron att framgångsrikt driva sin kampanj för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap, säger han.

Även Moderaternas gruppledare i EU-nämnden, Ulrika Karlsson, är lättad i dag, inte minst ur ett rent svenskt perspektiv.

– Jag är nöjd med att man nådde en överenskommelse för att Storbritannien är ju en av våra främsta partners när det gäller att kämpa för frihandel, konkurrensutsättning, regelförändringar, tillväxt, integrerad inre marknad. Det hade ju varit olyckligt för det framtida Europa vi vill se om vi hade tappat Storbritannien.

Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley är något mer kritisk till uppgörelsen som nåddes igår:

– Som EU-kompromiss är den hygglig där båda sidor respekterats. Däremot tror jag inte det är tillräckligt för att tillfredsställa det brittiska folket. Och sättet kompromissen har kommit fram på genom att kapas ensidigt av Storbritannien är riktigt problematisk.

Vänsterpartiets ledamot i EU nämnden, Jens Holm, är direkt kritisk till uppgörelsen i Bryssel.

– De krav Storbritannien fått igenom är väldigt olyckliga. Jag är rädd att det blir en spiral nedåt där fler länder stramar åt bidragsystem och stramar åt överlag för människor som reser från andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista